A murit preşedintele Tanzaniei. John Magufuli era unul dintre cei mai vocali coronasceptici din Africa şi a bagatelizat boala COVID

[ad_1]

Preşedintele Tanzaniei, John Magufuli, unul dintre cei mai vocali lideri africani care şi-au manifestat scepticismul faţă de coronavirus, a murit la vârsta de 61 de ani. Cauza oficială a decesului a fost „insuficienţa cardiacă”, conform unui anunţ făcut de vicepreşedintele ţării, informează AP News. Cu câteva zile în  urmă apăruse informaţia că Magufuli ar fi internat în stare gravă cu COVID-19 într-un spital din Kenya.

Săptămâna trecută, un lider al opoziţiei declara că Magufuli ar fi fost internat în stare gravă într-un spital din Kenya, după ce a contractat coronavirus, a cărui ameninţare a banalizat-o în repetate rânduri. John Magufuli nu a mai fost văzut în public de la sfârşitul lui februarie, absenţa sa fiind neobişnuită, în condițiile în care apărea la televiziunea de stat de mai multe ori pe săptămână.

Ulterior, patru persoane au fost arestate de poliţia din Tanzania sub suspiciunea că ar fi răspândit pe rețelele de socializare zvonuri potrivit cărora președintele John Magufuli este bolnav.

Oficialii guvernului au negat în acel moment informațiile, iar vicepreședintele Samia Suluhu Hassan a declarat că președintele muncește din greu.

John Magufuli a negat în repetate rânduri că boala provocată de noul coronavirus, COVID-19, se răspândeşte în ţara est-africană şi a susţinut fără dovezi că vaccinurile sunt periculoase, sugerând în schimb că oamenii se roagă şi inhalează aburul din plante.

În ciuda numeroaselor solicitări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tanzania nu a publicat nicio statistică privind cazurile din luna mai, când a înregistrat 509 de infecţii. Nu există un program de testare cunoscut şi oficialilor din domeniul sănătăţii li s-a interzis să menţioneze virusul.

Editor : Mihnea Lazăr

[ad_2]