Raportul despre doborârea avionului ucrainean în 2020, publicat. Kievul a denunţat o “încercare cinică de a ascunde adevăratele cauze”

[ad_1]

Teheranul a publicat miercuri raportul final despre doborârea avionului ucrainean Boeing pe 8 ianuarie 2020, document care nu găseşte vinovat lanţul militar de comandă şi care a fost imediat respins de Ucraina şi Canada, transmite AFP.

Ucraina a denunţat o „încercare cinică de a ascunde adevăratele cauze” ale tragediei, în timp ce Canada, care a pierdut 85 de cetăţeni şi rezidenţi permanenţi, a criticat un raport care „pare incomplet şi nu conţine nici fapte şi nici dovezi”, relatează Agerpres.

Care ar fi cauzele accidentului aviatic în urma căruia au murit 176 de oameni

Cele 176 de persoane, în majoritate iranieni şi canadieni, aflate la bordul aeronavei PS-752 al companiei Ukraine International Airlines ce efectua cursa Teheran-Kiev, au pierit în această tragedie aviatică pentru care Canada şi Ucraina continuă să tragă la răspundere Teheranul.

În raportul de peste 145 de pagini, Organizaţia Aviaţiei Civile (CAO) iraniene dedică două paragrafe „cauzelor accidentului şi factorilor care au contribuit”.

Prima indică ceea ce se ştie deja, şi anume că două rachete lansate „de apărarea aeriană” au provocat „prăbuşirea avionului şi explozia imediată a acestuia la sol”.

„Măsurile preventive şi alte straturi de protecţie din sistemul de gestionare a riscurilor s-au dovedit ineficiente din cauza unei erori neprevăzute în identificarea ameninţărilor şi în cele din urmă nu au reuşit să asigure securitatea zborului faţă de ameninţările cauzate de starea de alertă a forţelor de apărare”, indică al doilea paragraf în privinţa „altor factori determinanţi”, mai scrie sursa citată. 

În noaptea în care s-a produs tragedia, apărarea aeriană a Iranului era în stare de alertă maximă, de teama unui atac american.

Iranul tocmai atacase o bază folosită de armata SUA în Irak ca răspuns la uciderea în urmă cu cinci zile, într-un atac american din Bagdad, a generalului Qassem Soleimani, şi se aştepta la represalii din partea Washingtonului.

În iulie 2020, într-un raport de progres, CAO a apreciat că elementul cheie aflat la originea tragediei Boeing din Ucraina a fost o „greşeală umană”, setarea incorectă a unui radar militar şi alte disfuncţionalităţi.

Reacţionând la publicarea raportului final al CAO, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a deplâns faptul că Teheranul a ignorat „cele peste 90 de pagini de observaţii şi sugestii” trimise de Ucraina, care a pierdut 11 cetăţeni în tragedia aviatică.

„Ceea ce vedem că s-a publicat astăzi este doar o încercare cinică de a ascunde cauzele reale ale doborârii avionului nostru”, a spus el.

Guvernul canadian va publica rezultatele propriei anchete

„Raportul nu încearcă să răspundă la întrebări critice cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”, a comentat ministrul canadian de externe, Marc Garneau şi ministrul pentru transporturi, Omar Alghabra.

Rămânem profund preocupaţi de lipsa de informaţii şi dovezi convingătoare, în pofida publicării acestui raport de investigaţie”, au spus aceştia, amintind că 138 din cele 176 de victime aveau legături cu Canada.

Ottawa a indicat că guvernul canadian va publica în curând rezultatele propriei anchete.

„După o examinare preliminară a raportului de investigaţie, este evident că încă nu avem răspunsuri cu privire la motivele pentru care Iranul nu a pus în aplicare măsurile necesare, cum ar fi închiderea completă a spaţiului său aerian pentru a evita o astfel de tragedie”, au conchis cei doi miniştri.

Editor : A.A.

[ad_2]