Grecia obligă medicii de la privat să ajute spitalele publice copleșite de numărul mare de bolnavi Covid-19



După un apel către voluntari care nu a avut ecou, Grecia a decis să cheme medicii de la spitalele private să lucreze în spitalele de stat, acolo unde numărul bolnavilor de Covid-19 este în continuă creștere, potrivit Euronews.

Măsura luată luni de autoritățile de la Atena vizează 206 medici cu vârste sub 60 de ani, care vor fi obligați să lucreze timp de o lună în spitalele de stat.

Într-o declarație făcută luni, ministrul grec al Sănătății, Vassilis Kikilias, a spus că în ciuda apelurilor repetate, prin care a cerut serviciile voluntare ale medicilor privați, „foarte puține cadre medicale și-au oferit ajutorul”.

„Fiecare zi este mai rea decât cea precedentă”

Konstantinos Syrigos, director al spitalului Sotiria din Atena, susține că fiecare zi este mai rea decât cea precedentă. „În această dimineață nu mai aveam niciun pat liber la terapie intensivă și luați în calcul faptul că vorbim despre spitalul cu cele mai multe paturi de terapie intensivă din Grecia”, a spus el.

Grecia se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri COVID în ciuda măsurilor restrictive introduse în noiembrie. Potrivit Greekreporter, aproape 500 de persoane sunt spitalizate în fiecare zi, 200 dintre ele doar în regiunea Atenei.

În ciuda creșterii numărului de cazuri Covid-19, Grecia relaxează restricțiile

Cu toate că numărul cazurilor crește de la o zi la alta, autoritățile elene au anunțat o relaxare a restricțiilor, deschizând frizeriile, saloanele de manichiură și siturile arheologice în aer liber. În schimb, a propus o nouă măsură: fiecare cetățean să fie testat o dată pe săptămână, fie acasă, fie la o farmacie.

Decizia a fost aspru criticată de președintele Asociației farmaciștilor din Atena, Konstantinos Lourantos.

„Să spunem că un om face un test pozitiv în farmacia mea. Ce facem atunci? Persoana și-a scos deja masca, a venit lângă mine, iar eu am stat în fața ei. Locul este acum infectat. Și ce fac cu testul propriu-zis? Unde îl arunc? Au anunțat ceva, fără să se gândească cum va funcționa”, a declarat acesta pentru Euronews.

Editor : I.C



Citește mai mult..