Raed Arafat, semnal de alarmă despre criza de la ATI. „Nu e de jucat cu situația de acum”

[ad_1]

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că există o creştere constantă a numărului de pacienţi cu forme grave, care sunt intubaţi şi necesită tratament de Terapie Intensivă, găsirea locurilor fiind uneori problematică. Arafat anunţă că duminică erau la un moment dat 52 de pacienţi intubaţi în Unităţile de Primiri Urgenţe cărora cu greu li s-a găsit loc pe ATI.


In articol:


Raed Arafat a precizat, luni seară, în două intervenții TV, că situația la ATI este una destul de gravă, mai rea decât în noiembrie anul trecut, și că unitățile de primiri urgențe sunt pline în toată țara.

Suntem aproape de 1.400 de cazuri la ATI. Unitățile de Primiri Urgențe sunt pline. Ieri am avut 52 de pacienți intubați care așteptau să fie internați. Am reușit să creștem numărul paturilor. Nu vrem să așteptăm să ajungem în situația ca pacienții să aștepte în ambulanțe, în fața spitalelor„, a spus Raed Arafat la B1TV.

Citeste si: Când va fi livrat vaccinul Johnson & Johnson în România

Presiune tot mai mare pe Unitatea de Primiri Urgențe

Au fost 52 pacienţi intubaţi în UPU la care cu greu li s-a găsit loc pe ATI. Astăzi avem 16 şi colegii au lucrat toată ziua pe transferuri, să le facă loc. Creşterea e pe UPU în ultima perioadă ”, a precizat Raed Arafat, luni seară, la Digi 24.

Şeful DSU a mai spus că în UPU din Bucureşti medicii aveau 120 de pacienţi şi aveau aproape 15-20 de pacenţi intubaţi în aşteptare.

Luni, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 1.398 de persoane sunt internate la ATI. ”Cu cât creşte mobilitatea, cu atât creşte răspândirea”, a mai declarat Raed Arafat.

Situația, mai gravă decât în noiembrie 2020

Raed Arafat a precizat că mai multe lucruri sunt diferite față de situația din noiembrie.

Am pornit acest val cu secții ATI mai pline decât în noiembrie. Modul în care vin oamenii la spital, mai târziu, cu forme mai grave și au nevoie neapărat de internare în spital . Arsenalul de detașări are limitele lui. Am detașat pe unii de mai multe ori, alții nu mai vor – legea ne permite o singură detașare.  Plus că vorbim de o tulpină nouă, care se răspândește mai ușor și în anumite situații mai agresiv ”, a spus șeful DSU.

Raed Arafat a avut un mesaj pentru care protestează față de noile măsuri de combatere a bolii: „ Să fie atenți de unde își iau informațiile și să se gândească că toți au rude, au bătrânii lor, cu care mâine poimâine se pot trezi în spital. Cei care neagă existența virusului nu avem ce să le mai spunem să-i convingem, dar cei care mai pot gândi să înțeleagă nu e de jucat cu situația, măcar să înțeleagă că oricine poate să fie victima acestui virus.
Cei care s-au vaccinat poate rămân sub un control mai bun, dar cei nevaccinați sunt vulnerabili”.

Citeste si: VIDEO -Centrul de vaccinare de la Romexpo, haos și ore întregi la cozi

Alte 120 de decese în doar 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni alte 3.825 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 120 de pacienţi au decedat, iar 1.398 sunt internaţi la ATI. Capitala a ajuns la o incidenţă de 7,06, iar judeţul Ilfov la 8,51 la mie.

Până astăzi, 23.234 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat, iar în intervalul 28.03.2021 (10:00) – 29.03.2021 (10:00) au fost raportate 120 de decese (69 bărbaţi şi 51 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

Din numărul de 120 de decese, unul dintre ele a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 42 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 29 decese la categoria de peste 80 de ani. Totodată, 111 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar pentru 9 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

[ad_2]

Citește mai mult..