Reacția lui Lucian Bode, după protestele violente din mai multe județe din România

[ad_1]

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut mai multe declarații în urma manifestațiilor violente împotriva restricțiilor COVID-19, petrecute în mai multe județe din țară. Acesta a precizat că cei care au participat la protestele din ultimele zile, într-un mod violent față de măsurile impuse, au înțeleg greșit dreptul la libera exprimare.


In articol:


Totodată, el a mai spus că marţi seară au fost 78 de manifestări în 39 de judeţe, la care au fost prezenți 14.000 de protestatari, iar autoritățile au dat 1.300 de amenzi în valoare de 670.000 de lei.


Lucian Bode: forțele de ordine „au reacţionat aşa cum trebuie să reacţioneze, cu calm, cu profesionalism..”

Lucian Bode a ținut să sublinieze faptul că polițiștii și jandarmii care au fost prezenți la protestele desfășurate au acționat cu calm, cu profesionalism, dar şi cu fermitate, atunci când oamenii au încălcat legea. Ministrul le-a mulțumit forțelor de ordine care au asigurat protecția persoanelor ce au participat la manifestațiile din ultima vreme.

“Dreptul la liberă exprimare este un drept garantat prin Constituţie. Din păcate, acest drept a fost înţeles greşit de către o minoritate, o minoritate care din păcate a ales să se exprime violent. Am văzut ce s-a întâmplat cu această minoritate, au instigat în permanenţă, au provocat forţele de ordine, au provocat statul într-un cuvânt. Cu toate acestea aţi putut observa că forţele de ordine au reacţionat aşa cum trebuie să reacţioneze, cu calm, cu profesionalism, dar în acelaşi timp cu fermitate atunci când s-a constatat încălcarea legii.
Forţele de ordine sunt în linia întâi de mai bine de un an de zile în lupta cu această pandemie şi cu toate acestea au asigurat protecţia celor care au ales să protesteze în aceste zile. Le mulţumesc pe această cale tuturor jandarmilor, poliţiştilor, poliţiştilor locali care au fost în dispozitiv în aceste zile şi au acţionat cu profesionalism”
, a declarat Lucian Bode.

Reacția lui Lucian Bode, după protestele violente din mai multe județe din România[Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea]

Citeste si: Noi proteste în România, petrecute marți seară. Imagini șocante la Brăila cu un tânăr care zăcea într-o baltă de sânge

În urma manifestațiilor violente, Ministrul de Interne, a specificat că s-au dat amenzi în valoare de 670.000 de lei

Ministrul de Interne a adăugat că la protestele de marţi au fost prezente în jur de 14.000 de persoane şi s-au dat amenzi în valoare de 670.000 de lei, iar în același timp au fost comise 11 infracţiuni la nivel naţional care vizează legea 55/2020.

Duminică au fost puţin peste 4.000 de protestatari. În seara zilei de luni am avut 76 de manifestări în 38 de judeţe, respectiv
municipiul Bucureşti, au fost aproximativ 31.000 de protestatari, am aplicat 1.200 de sancţiuni în valoare de 800.000 de lei. Totodată, am întocmit opt dosare penale pentru că manifestările de luni din Bucureşti s-au soldat din păcate cu violenţă şi am întocmit dosare penale pentru ultraj, pentru nerespectarea regimului armelor, pentru furt, pentru distrugere. În seara zilei de marţi am avut 78 de manifestări în 39 de judeţe plus municipiul Bucureşti.
Au fost aproximativ 14.000 de protestatari, am aplicat 1.300 de sancţiuni în valoare de 670.000 de lei. S-au comis 11 infracţiuni la nivel naţional care vizează legea 55/2020, furt, nerespectarea regimului armelor, de asemenea, la nivelul municipiului Bucureşti s-au întocmit două dosare penale şi s-au aplicat 131 de sancţiuni, cele două dosare fiind pentru furt, respectiv pentru distrugere”,
a precizat ministrul de Interne.

Lucian Bode a dat mai multe detalii și despre protestele de la Brăila, unde mai multe persoane au atacat jandarmii, astfel s-a deschis un dosar de urmărire penală. 

“În jurul orei 23.30, un grup de tineri minori parte dintre ei au atacat forţele de ordine, au aruncat spre forţele de ordine cu diverse obiecte, au rănit un jandarm şi au provocat distrugeri la câteva autospeciale ale Jandarmeriei. S-a deschis un dosar de urmărire penală, sunt cercetări în curs şi în funcţie de ceea ce va rezulta în urma acestor cercetări se vor aplica prevederile legale”, a mai adăugat Lucian Bode.

Citeste si: Mai multe state își declară îngrijorarea față de raportul întârziat de OMS despre originea COVID-19

[ad_2]

Citește mai mult..