Diplomații fug de foame din Coreea de Nord, iar ambasadele au rămas goale. Rușii se plâng de condițiile severe de la Phenian


Diplomații ruși din Coreea de Nord sunt din ce în ce mai nemulțumiți de „condițiile severe” în care se află, din cauza măsurilor anti-coronavirus care au izolat complet țara de restul lumii.

Într-o declarație de joi, Ambasada Rusiei la Phenian a transmis că diplomații din țară se confruntă cu o penurie acută de bunuri esențiale și că în momentul de față se înregistrează un exod masiv al diplomaților străini, potrivit The Moscow Times.

Ambasadele din Phenian sunt pustii FOTO: Facebook/ Russian Embassy in Pyongyang

„Plecarea din capitala nord-coreenă este justificată, deoarece nu toată lumea poate pote face față severității fără precedent a restricțiilor, lipsei acute de bunuri esențiale, inclusiv medicamente și lipsa de posibilității de a-și trata problemele de sănătate„, se precizează în declarația Ambasadei, precizându-se că și o parte din personalul său a plecat din cauza numeroaselor probleme.

Într-o decizie fără precedent de la începutul acestui an, Ministerul Rus de Externe a publicat un videoclip care arată un grup de diplomați ruși și familiile lor care își fac o ieșire dramatică din Coreea de Nord, cu drezina.

Potrivit unui diplomat de rang înalt din Moscova, care cunoștea problema, Ministerul de Externe a publicat filmările care au fost distribuite intens pe rețelele sociale, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care guvernul nord-coreean îi tratează pe diplomații ruși.

„Rusiei nu îi place să atragă atenția asupra Coreei de Nord în acest fel, dar a fost foarte nemulțumită de tratamentul dur aplicat cetățenilor săi. Există lipsuri reale de alimente și medicamente, așa că s-a decis să se facă o declarație publicând videoclipul ”, a spus diplomatul pentru The Moscow Times.

Coreea de Nord a fost una dintre primele țări care a închis frontierele din cauza Covid-19 și a impus restricții comerciale stricte cu China și Rusia cu care se învecinează, care au cost economic mare pentru țară. Ministerul rus de Externe a declarat anterior că diplomații ruși nu au putut să-și părăsească locuințele din cauza restricțiilor foarte stricte.

Potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Coreea de Nord a raportat zero cazuri de Covid-19 după 18 martie.

Într-un mesaj pe Facebook, Ambasada Rusiei la Phenian a publicat fotografii cu ambasade străine pustii din capitala Coreei de Nord, precizând că mai puțin de 290 de cetățeni străini și doar nouă ambasadori au rămas în Coreea de Nord.

Le dorim colegilor noștri din corpul diplomatic de la Phenian, cu care am devenit deosebit de apropiați și prietenoși în lunile dure de restricții din cauza coronavirusului, o întoarcere fericită în țările lor”, se spune în mesaj.

Editor : D.C.



Citește mai mult..