În ciuda unui vârf al infectărilor, Bulgaria relaxează restricţiile înaintea alegerilor parlamentare de duminică

[ad_1]

Bulgaria a luat joi decizia controversată de a relaxa restricţiile legate de pandemia de coronavirus, cu trei zile înainte de alegerile legislative şi într-un moment în care mortalitatea este la cel mai ridicat nivel, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Ne aflăm cu siguranţă în vârful celui de-al treilea val, însă lucrurile se vor aranja în următoarele săptămâni, a declarat în faţa presei ministrul Sănătăţii, Kostadin Anghelov.

Închise în urmă cu zece zile, restaurantele şi cafenelele şi-au redeschis terasele. Sălile de sport, piscinele, cinematografele, teatrele, circurile şi muzeele pot din nou să primească public, însă doar la 30% din capacitate.

Grădiniţele îi vor primi pe copii de luni, la o zi după alegeri, iar elevii vor reveni la clasă o săptămână mai târziu.

„Trebuie găsit un echilibru între sănătatea psihică şi sănătatea fizică, a adăugat ministrul, anticipând criticile.

În Sofia, ambulanţele duc bolnavi de la terapie intensivă înapoi la domiciliul lor din cauza lipsei de paturi

Personalul din serviciile de urgenţă a denunţat imediat într-un comunicat decizia, spunând că este o perdea de fum şi o ameninţare la adresa pacienţilor.

Peste 10.000 de persoane sunt spitalizate în această ţară de aproape şapte milioane de locuitori, care are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană (UE).

În capitala Sofia, ambulanţele trebuie să ducă bolnavi de la terapie intensivă înapoi la domiciliul lor din cauza lipsei de paturi.

„Când introducem restricţii, o jumătate dintre oameni ne reproşează că îi privăm de cultură şi de sport, iar când deschidem, cealaltă jumătate ne insultă, a spus inspectorul general pentru sănătate, Anghel Kuncev.

În privinţa participării la alegerile legislative, Institutul Alpha Research a transmis că 46% dintre alegătorii chestionaţi într-un sondaj sunt îngrijoraţi din cauza COVID-19.

Socialiştii din opoziţie ar putea fi penalizaţi din cauză că electoratul lor este mai în vârstă, ceea ce ar însemna că acesta va avea o prezenţă mai redusă la urne decât de obicei.

Editor : Liviu Cojan

[ad_2]

Citește mai mult..