Elicopterul Ingenuity a trecut peste cea mai critică etapă și poate zbura pe Marte

[ad_1]

Elicopterul Ingenuity este tot mai aproape de a zbura pe Marte, ceea ce va marca primul zbor controlat pe o altă planetă, o premieră în istoria omenirii. Micul aparat a supraviețuit primei nopți de unul singur, după ce a ieșit din interiorul roverului Perseverance.

„În siguranță și în condiții bune pe suprafața lui Marte: elicopterul Ingenuity a supraviețuit primei nopți pe cont propriu, o etapă foarte importantă pentru micul aparat zburător, deoarece temperaturile pot scădea până la -90 de grade Celsius”, a anunțat laboratorul JPL al NASA.

Acest rezultat, poate neînsemnat, este unul critic, deoarece în craterul Jezero temperaturile pot atinge -90 de grade Celsius, iar componentele electrice și bateriile necesare pentru zbor pot crăpa sau pot îngheța.

La data de 7 aprilie este programată eliberarea prinderilor care ţin lipite lamele rotorului. Dacă echipa misiunii îndeplineşte această etapă, în următoarele câteva zile marţiene vor fi efectuate mai multe teste ale funcţionării lamelor rotorului, precum şi ale motoarelor care le acţionează.

Prima tentativă de zbor a elicopterului Ingenuity, pe 11 aprilie

Ingenuity, care a ajuns pe Marte la bordul roverului Perseverance, urmează să facă prima tentativă de a decola pe o altă planetă cel mai devreme pe 11 aprilie, a anunţat NASA. Fotografiile înregistrate de elicopter, precum şi alte date colectate vor ajunge pe Terra în ziua următoare, pe 12 aprilie.

Elicopterul de mici dimensiuni a trimis deja primul raport către centrul de control din Pasadena, California, după aterizarea modulului Perseverance.

Ingenuity va decola de pe o platformă cu dimensiunile 10×10 metri. Se va ridica până la o altitudine de trei metri, se va menţine într-un zbor staţionar timp de 30 de secunde, apoi va efectua o rotaţie înainte de a reveni pe scoarţa marţiană.

Elicopterul este alimentat cu baterii cu litiu şi ar putea realiza mai multe tentative de zbor timp de aproximativ o lună, înfruntând condiţiile extreme de pe Marte, temperatură care poate coborî până la minus 90 de grade Celsius, gravitaţie redusă şi atmosferă rarefiată.

Ingenuity transportă cu sine un fragment de istorie, o cantitate mică din materialul care a acoperit una dintre aripile aparatului de zbor al fraţilor Wright, lansat deasupra Carolinei de Nord în decembrie 1903, primului zbor al unui vehicul motorizat pe Terra, scrie Agerpres.

Roverul Perseverance, care cântăreşte circa 1.000 de kilograme şi este de dimensiunile unui mic automobil, a ajuns pe Marte în februarie, după 203 zile de zbor. A asolizat într-un lac secat cu diametrul de 45 de kilometri denumit Jezero Crater, pe care urmează să-l inspecteze în următorii doi ani.

Editor : G.C.

[ad_2]

Citește mai mult..