VIDEO -Statul și patronii de restaurante caută soluții de redeschidere



Se caută de zor soluții pentru ca restaurantele să poată funcționa ca în vremurile bune. Autoritățile și patronii au în vedere două scenarii.


In articol:


Unul intre scenariile dezbătute are în vedere localuri împărțite-n două lumi: cea a românilor vaccinați sau testați negativ și lumea celor vulnerabili la virus.

Ideea n-ar fi rea- spun patronii- care nu mai știu cum să iasă din impas.

„Putem împărți terasele în două, putem face zone, putem face multe lucruri.

Pe noi ne interesează foarte mult ca oamenii care sunt deja vaccinați și care au mai multe de 14 zile de la rapel să nu mai fie supuși acelorași reguli ca cei nevaccinați”, spune un patron. 

Patronii de restaurante sunt dispuși să facă orice pentru redeschidere

„Concret, în interior restaurantele ar putea fi împărțite în două zone distincte așa cum erau în trecut cele pentru fumători și nefumători”, relatează reporterul Kanal D.

Nu toți văd, însă, cu ochi buni această propunere.

„Separarea celor care vor să se vaccineze și a celor care nu vor să se vaccineze e un lucru greu de realizat.

Asta ar însemna să împarți tot restaurantul în două, să poți să ai două bucătării, două baruri, dublu personal, ca cei din partea vaccinată să nu poată intra în contact cu cei din partea nevaccinată”, spune un alt patron.

„E foarte ciudat. Dacă vin cu un prieten și ăla n-are testul și eu am testul trebuie să stau cu el separat?”, se întreabă oamenii.

Costurile pentru testare la restaurante, împărțite cu clienții

Un al doilea scenariu ar însemna testarea rapidă a clienților și asta pare a fi cea mai realistă și ușor de pus în practică. O singură întrebare frământă: cine va suporta costurile?

„Deocamdată noi, de exemplu, preluăm costurile. Cred că a la long costurile vor fi fie împărțite, fie plătite de clienți. Și chiar dacă spunem că prelăum noi costurile ele se regăsesc la final în preț”, spune Dragoș Anastasiu, președintele Alianței pentru Turism.

Mâine cei din industria ospitalității ar urma să aibă o nouă întâlnire cu premierul Florin Cîțu pentru a pune la cale redeschiderea industriei.
Astfel de facilități pentru cei vaccinați sunt dezbătute în toată lumea. În Germania- de pildă- ministerul sănătății vrea ca după trecerea celui de-al treilea val al epidemiei să nu mai îngrădească libertățile celor ce s-au imunizat.

 

 




Citește mai mult..