Ministerul Sănătăţii: „Asistenţa religioasă şi vizita familiei, permise pentru pacienţii COVID-19 în stare gravă”


Ministerul Sănătății a transmis un mesaj pentru toți românii, în contextul pandemiei COVID-19. Pacienții bolanvi de coronavirus, în stare gravă, pot beneficia de asistență religioasă și de vizita familiei de acum.


In articol:


Oficialii au declarat că bolnavii Sars-Cov-2 pot beneficia de asistenţă religioasă, la cerere şi cu acordul medicului curant, clericul care oficiază serviciul religios, cu o durată de cel mult 15 minute. Persoanele care merg în vizită vor purta echipament complet de protecţie, asigurat de unitatea medicală.

De asemenea, bolnavii vor putea primi vizita unui membru al familiei, tot cu acordul medicului şi cu respectarea măsurilor de protecţie. „Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine”, arată Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Ministrul Sănătăţii: Sunt 167 de copii cu COVID internaţi. Câți dintre ei sunt la terapie intensivă

Noul ordin a fost semnat de către ministrul Sănătății Vlad Voiculescu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a semnat, vineri, noul ordin. Este vorba de o schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar şi accesul în spitale al clericilor şi aparţinătorilor.

Citeste si: Ministrul Sănătății a anunțat un nou caz de infectare cu tulpina sud-africană a noului COVID-19

Pandemia COVID-19 în România.[Sursa foto: PixaBay]

„Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege.
În privinţa pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, şi cu acordul medicului curant”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Vlad Voiculescu, despre carantinarea Bucureştiului: „Nicio măsură nu poate fi exclusă niciodată..”

În vederea asigurării protecţiei clericului şi a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiţii:
– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură

dată;
– timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
– clericul poartă echipament complet individual de protecţie asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
– clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;
– se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte şi după utilizare, cu acordul medicului curant;
– nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

„Totodată, protocolul prevede că pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleaşi condiţii privind asigurarea protecţiie ca în cazul clericilor, cu menţiunea că în cazul acestuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiţi pacienţii cu COVID-19″, a precizat ministerul.

Citeste si: Ministrul Sănătății, anunț oficial despre carantinarea Bucureștiului: „Senzația mea e că vom ajunge acolo în câteva zile!” Revine declarația pe propria răspundere?

Voiculescu a arătat, într-o postare pe Facebook, că în câteva ore, odată cu apariţia în Monitorul Oficial, un nou ordin de ministru va reglementa următoarele:

„1. Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitaţi de un preot/pastor;

2. Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 în stare gravă într-un spital vor putea fi vizitaţi de un membru al familiei;

Ambele desigur, cu acordul medicului curant şi în condiţii de siguranţă pentru toată lumea, ţinând cont de situaţia extrem de grea din spitale în aceste zile.

3. Şi da, persoana decedată va putea fi îmbrăcată iar înhumarea/ incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, dar în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând desigur normele prevăzute de lege”, a explicat Voiculescu.

El a menţionat că sunt modificări la care s-a lucrat în Ministerul Sănătăţii, după un parcurs firesc ce a presupus consultarea a trei comisii de specialitate şi a reprezentanţilor cultelor.

„Ambele mele bunici au decedat acum nici 4 luni. Una dintre ele a trecut prin Covid-19. Ştiu că e greu şi îmi închipui doar cât de greu trebuie să le fi fost celor care nu au putut măcar să îşi ia rămas bun în condiţii normale. Nu trăim însă vremuri normale, iar reglementările au avut rostul lor la vremea respectivă. O spun fără niciun interes personal sau al echipei din care fac parte- reglementările sunt din vremea domnului ministru Bodog (Ordinul 1533/2017) şi al domnului Tătaru (Ordinul 436/2020). Informaţiile suplimentare pe care le avem între timp despre virus şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne permit să facem aceste câteva schimbări care să facă lucrurile ceva mai… omeneşti”, a conchis Voiculescu.



Citește mai mult..