Rețete delicioase și ușoare de pască

[ad_1]

Pasca este vedeta sărbătorilor pascale. Preparatul este nelipsit de pe mesele îmbelșugate ale românilor. Alături de ouăle roșii, de friptura de miel și de cozonaci, va sta și pasca. Iată cele mai delicioase rețete.


In articol:


Pasca este nelipsită de pe masa românilor în ziua de Paște. Este preparatul extrem de iubit de către oameni în preajma sărbătorii Învierii Domnului. Iată cele mai delicioase și ușoare rețete de pască.

Pasca tradițională

Pentru această rețetă avem nevoie de: 350 de grame de făină (1-2 linguri în plus, numai dacă e nevoie)
4 gălbenușuri
75 ml.

de lapte călduț (în funcție de capacitatea de absorbție a făinii poate fi nevoie de 1-2 linguri de lapte în plus)
80 de grame de zahăr
15 grame de drojdie
1 linguriță de extract de vanilie
1 praf de sare
coaja rasă de la 1/2 de lămâie
60 de grame de unt topit.

Pentru uplutură luăm: 350 de grame de brânză de vaci bine stoarsă de zer
150 de grame de zahăr (sau mai mult, dacă preferați mai dulce)
2 ouă mari, întregi
80 ml. de smântână
1 lingură de extract de vanilie
coaja de la 1/2 de lămâie
opțional: 50 de grame de stafide+ 4 linguri de rom sau lichior
în plus: 1 gălbenuș bătut cu 2 linguri de apă rece.

Citeste si: Cum se face coca pentru mucenici: Greşeala pe care trebuie să o eviţi

Vom puna făina într-un castron. Frecăm drojdia cu două lingurițe de zahăr până se lichefiază și o lăsăm deoparte. Vom bate gălbenușurile cu sarea și restul de zahăr până se vor omogeniza. Apoi, adăugăm extractul de vanilie și laptele călduț. Se omogenizează bine și se adaugă și drojdia activată peste ingredientele lichide.

Vom adăuga peste făina cernută coaja rasă de la 1/2 de lămâie apoi și ingredientele lichide. Frământăm bine și punem totul alături de untul topit, dar să nu fie fierbinte. Frământăm bine în continuare până când se obține un aluat suplu și mai degrabă molcuț, ca de cozonac. Aluatul se va modela în formă de bilă și se va pune într-un castron uns cu puțin ulei. Îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm să crească 1-1 1/2 ore.

Pentru umplutură folosim brânză de vaci bine scursă de zer, cu miros plăcut și fără tentă de acru. O dăm prin sită și adăugăm restul ingredientelor, apoi amestecăm bine până obținem o umplutură cremoasă.

După ce crește aluatul, îl tăiem în două bucăți. Le vom modela de mărimea unor mingi de tenis. Din restul aluatului formăm bordura.

Vom modela suluri perfect rotunde, lungi de ~70 cm și se împletește din ele bordura.

La final, ele se răcesc în formă de coroniță, specifice pentru o pască. Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt se aplatizează cu palmele una din bucățile de aluat păstrate la pasul 6 și se modelează sub forma unui cerc cu diametrul de 22-23 cm.

Bordura împletită o vom pune de jur împrejur și o vom presa cu degetele. Apoi acoperim pasca cu un șervețel curat, umed și mai o lăsăm să crească. Pornim cuptorul și îl lăsăm să se încingă la 180 de grade Celsius.

Din singura bucată de aluat care a rămas vom modela două suluri egale. Formăm astfel crucea specifică pentru pască și o vom pune deasupra umpluturii. O păstrăm și pe aceasta acoperită cu un șervețel curat departe de curent.

Când se încinge cuptorul punem umplutura în mijlocul aluatului. Vom unge bordura cu gălbenuș bătut cu apă și dăm la copt. Vom coace timp de 20-25 de minute, până ce umplutura devine mai fermă.

Vom așeza apoi cu grijă deasupra crucea, pe care o ungem cu gălbenuș și o lăsăm la cuptor încă 25 de minute. Timpul total de coacere recomandat este de 50 de minute. Poftă bună!

Pască bucovineană

Ingrediente necesare: 500 gr de făină Raftul bunicii 000 pentru Cozonac sau albă superioară 000
2 ouă
100 gr de zahăr
100 gr de unt
1 plic de zahăr vanilat
300 ml lapte călduț
20 gr de drojdie.

Pentru umplutură: 500 gr de brânză de vaci
2 ouă
100 gr de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
2 linguri de esență de rom
50 gr de stafide.

Citeste si: Papanași cu brânză. Rețeta perfectă pentru un desert tradițional delicios

Vom cerne făina într-un bol. Facem o adâncitură și turnăm drpjdia amestecată cu puțin zahăr și lapte cald. Le lăsăm să se dospească. Vom pregăti astfel crema parfumată de brânză. Amestecăm într-un bol brânza de vaci cu ouă, zahăr vanilat, esență de rom și stafide.

Acum ne vom apuca să frământăm aluatul. Peste făină punem zahărul, zahărul vanilat, ouăle și untul topit. Vom turna laptele cald, puțin câte puțin și frământăm până se obține o cocă moale. Lăsăm aluatul la dospit la un loc călduț, acoperit cu un prosop din bumbac.

După ce crește îl împărțim în două. Dintr-o jumătate întindem o foaie rotundă cu care acoperim fundul unei tăvi. Din cealaltă jumătate împletim o cunună pe care o așezăm de jur împrejurul tăvii. Turnăm amestecul de brânză în mijloc și ungem pasca cu puțin gălbenuș.

Mai o lăsăm puțin să crească și o coacem 50 de minute în cuptorul încins la 180 de grade. Pșate fericit!

Rețete de pască 2021.[Sursa foto: PixaBay]

[ad_2]

Citește mai mult..