Premierul irlandez avertizează împotriva unei „spirale” a violenţelor post-Brexit în Irlanda de NordPremierul irlandez, Micheal Martin, a avertizat sâmbătă împotriva unei spirale care ameninţă pacea în provincia britanică Irlanda de Nord, după aproape zece zile de violenţe într-un climat de tensiuni exacerbate de Brexit, transmite AFP, citată de Agerpres.

Sâmbătă se împlinesc 23 de ani de la încheierea Acordului din Vinerea Mare din 1998 ce a pus capăt „Tulburărilor” care i-au opus timp de trei decenii sângeroase pe republicani, în special catolici partizani ai reunificării cu Irlanda, şi unionişti protestanţi, fervenţi apărători ai apartenenţei la Regatul Unit, conflict soldat cu aproximativ 3.500 morţi.

„Avem datoria, pentru generaţia acordului şi pentru generaţiile viitoare, să nu intrăm într-o spirală care să ducă înapoi la era întunecată a uciderilor sectare şi a discordiilor politice, a avertizat Micheal Martin într-un comunicat.
Aceia dintre noi cu responsabilităţi politice avem sarcina de a ne juca rolul şi de a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla, a adăugat el.

Provincia britanică este zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani

De mai multe zile, provincia britanică este zguduită de violenţe fără precedent în ultimii ani, în special în zone loialiste cu o majoritate protestantă, unde consecinţele părăsirii Uniunii Europene au alimentat un sentiment de trădare şi amărăciune.

Zeci de poliţişti au fost răniţi.

Unioniştii au cerut vineri ca protestele să înceteze din respect pentru regină şi familia regală după moartea soţului reginei Elisabeta a II-a, prinţul Philip, la 99 de ani.

Cu toate acestea, ciocniri au avut loc vineri seara, dar de o amploare mai mică decât în cursul săptămânii.

Editor : Liviu CojanCitește mai mult..

Leave A Reply

Your email address will not be published.