Vaccinul chinezesc Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii. Țările care imunizează cu acest ser

[ad_1]

Un studiu efectuat în Chile, țară care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare de pe continentul sud-american, a arătat că vaccinul pe care îl folosește în principal pentru vaccinare, serul chinezesc Coronavac oferă o protecție de doar 3% împotriva Covid-19 după prima doză, un procent aflat în marja de eroare a studiilor, conform France24.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Chile și a arătat că vaccinarea cu Coronavac oferă o protecție la îmbolnăvirea cu Covid-19 de 56,5% la doua săptămâni de la a doua doză și de 27,7% în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia.

După prima doză, însă, vaccinul este aproape de eficacitate zero – el are o eficacitate de 3% între cele 28 de zile dintre prima doză și rapel, un procent apropiat de marja de eroare a unor astfel de studii.

Citiți și:
Un oficial chinez recunoaște că vaccinurile produse de Beijing nu sunt eficiente. Declarațiile au fost rapid cenzurate

„Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni. La şase săptămâni după administrarea unei doze, ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a spus rectorul universității care a efectuat studiul.

Până acum, proporția de doze folosite în Chile este de 93% din vaccinul chinezesc, în timp ce restul este efectuat cu un alt tip de ser. Până acum au fost vaccinați 7,07 milioane de chilieni cu o singură doză, și 4,04 și cu a doua, la o populație de 15,2 milioane de locuitori.

Vaccinul Coronavac este utilizat în țări din Asia de Sud-Est, America Latină și Europa

În ciuda eficienței reduse, vaccinul Coronavac a ajuns și este utilizat într-un număr mare de țări, mai ales din Asia de Sud-Est și America Latină. 

În Brazilia, achiziționarea acestui ser a dus la controverse și la scandaluri politice între președintele extremist Bolsonaro și guvernatorii regiunilor braziliene, care i-au reproșat președintelui că nu s-a implicat pentru achiziționarea de vaccinuri, în contextul în care criza sanitară sufocă sistemul de sănătate brazilian, iar numărul de decese și noi infectări se păstrează la un nivel foarte ridicat. 

Un studiu clinic din Brazilia asupra acestui vaccin a arătat că el are o eficiență de 50,4% după două doze, un rezultat ceva mai slab decât cel al studiului efectuat în Chile. 

În Europa, Albania a început campania de vaccinare folosind Coronavac, iar Ucraina a aprobat de curând folosirea acestui vaccin. De asemenea, Turcia este una dintre țările care au folosit Coronavac pe scară largă în cadrul campaniei de vaccinare, administrând deja peste 10 milioane de doze. Inclusiv președintele țării, Recep Erdogan, s-a vaccinat cu serul Coronavac.

Editor : Adrian Dumitru

[ad_2]

Citește mai mult..