Nu se poate face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză



Ministerul Sănătății a făcut precizări cu privire la modul în care se realizează rapelul în campania de vaccinare și a explicat că cea de-a doua doză nu poate fi făcută cu alt vaccin decât cel utilizat inițial. Oficialii ministerului au argumentat prin intermediul unei postări publice că autoritățile competente la nivel internațional nu recomandă combinarea vaccinurilor, deși această posibilitate este studiată în prezent în Marea Britanie. 

„Pot face rapelul cu alt vaccin decât cel utilizat la prima doză?”, este întrebarea la care autoritățile sanitare din România au răspuns negativ, aducând în atenție poziția OMS cu privire la posibilitatea de a combina două tipuri de vaccinuri. 

„Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză. Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.

Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel”, explică Ministerul Sănătății. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

OMS nu recomandă administrarea unui vaccin diferit la rapel față de prima doză

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, în lipsa unor „date adecvate”, nu poate să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze. Declarația a fost făcută săptămâna trecută, după ce Franţa a anunțat că vrea să administreze alt vaccin la rapel persoanelor sub 55 de ani care au fost vacccinate cu AstraZeneca la prima doză, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu există date adecvate pentru a ne pronunța dacă este un lucru care poate fi făcut şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că posibila combinare a vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva.

Editor : A.A.



Citește mai mult..