EMA monitorizează evoluția situației. Siguranța este primordialăComisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, reacționeaază după ce lansarea vaccinului Johnson & Johnson în Europa a fost amânată.

Evoluțiile de astăzi privind vaccinul Johnson & Johnosn în SUA sunt monitorizate atent de către Agenția Europeană a Medicamentului și organismele sale de farmacovigilență, care discută cu Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA și alte organisme de reglementare internaționale. Lansarea în UE a fost amânată de companie”, a scris comisarul european pe Twitter.
Siguranța vaccinurilor este întotdeauna primordială”, a adăugat ea.

Compania americană a anunțat că suspendă livrarea vaccinului Johnson & Johnson către Europa şi examinează împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare de formare de cheaguri dee sânge semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson, dar, în urma recomandării Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), tot marţi a fost întreruptă utilizarea acestui ser după ce o femeie a decedat şi o alta a fost internată în stare gravă din cauza unor tulburări de coagulare a sângelui apărute după vaccinare.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE luni, dar compania americană a anunţat marţi amânarea transporturilor următoare, anunţ survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA pentru a fi investigate cele şase cazuri de tromboză, relatează Ageerpres.

Amânarea livrărilor „este o veste îngrijorătoare, pare că va fi la fel ca AstraZeneca”, spune un alt diplomat european. AstraZeneca a redus de la 300 de milioane la 200 de milioane numărul dozelor pe care s-a angajat să le livreze Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie, de unde a rezultat o dispută contractuală încă nesoluţionată.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Editor : Monica BoneaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.