Ședință de criză la USR PLUS. Se discută inclusiv varianta ieșirii de la guvernare

[ad_1]

Liderii USR PLUS au la această oră o ședință în care discută scenariile după demiterea ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. Decizia premierului i-a luat în surprindere pe partenerii de Alianță. În timp ce Dan Barna a discutat în această dimineață cu premierul Cîțu și a acceptat să preia interimatul ministerului Sănătății, Dacian Cioloș a reproșat într-un mesaj pe Facebook că este „inacceptabilă” demiterea lui Voiculescu „fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS”.

Și membrii Birourilor Naționale ale celor două partide, USR și PLUS, au fost luați prin surprindere de decizia premierului și îi reproșează lui Barna că a acceptat interimatul.

Surse din partid susțin că sunt mai multe scenarii luate în calcul, inclusiv ieșirea de la guvernare, deși această variantă are șanse mici, o recunosc chiar lideri din partid. Un alt scenariu transmis pe surse de cei din USR PLUS este rămânerea la guvernare, dar fără Cîțu premier. O astfel de variantă, însă, presupune demiterea prim-ministrului prin moțiune de cenzură sau demisie a premierului și automat demiterea cabinetului.

Se discută și posibile variante de înlocuire a lui Vlad Voiculescu la ministerul Sănătății. Unul dintre numele vehiculate pe surse este cel al medicului și deputatului USR, Adrian Wiener. PLUS nu ar fi totuși de acord cu această propunere. Partidul lui Cioloș își dorește în continuare ministerul Sănătății.

Luptele interne dintre USR și PLUS ar putea fi motiv de tensiune, pe fondul demiterii lui Voiculescu și în contextul în care cele două partide se pregătesc pentru un Congres în care va fi aleasă o conducere unică, Dan Barna și Dacian Cioloș exprimându-și intenția de a candida.

Aripa Cioloș ar încerca să forțeze ieșirea de la guvernare pentru a prelua controlul total asupra USR, în contextul în care Cioloș și Barna se află în competiție deschisă pentru Congres. În paralel, pentru Barna, ieșirea de la guvernare ar însemna finalul carierei sale politice, deci este personal motivat să susțină păstrarea Coaliției cu PNL. 

[ad_2]

Citește mai mult..