Drept la replică din partea primarului Sectorului 1, Clotilde ArmandPrimarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a trimis pe adresa redacției un drept la replică după difuzarea unei știri privind posibilitatea ca zeci de mii de cetățeni din sectorul pe care îl conduce să rămână fără internet după ce edilul anunțase pe pagina sa de Facebook că va începe o acțiune de înlăturare a cablurilor de telecomunicații aflate pe stâlpii din sector. 

Dreptul la replică remis de Clotilde Armand: 

„La data de 15.04.2021, postul de televiziune Digi 24 a abordat subiectul cablurilor de telecomunicații de pe stâlpii din Sectorul 1 promovând următorul mesaj: „Zeci de mii de cetățeni din Sectorul 1 ar putea rămâne fără internet”.

Stirea a fost publicată în cadrul emisiunii ”Jurnalul de Seară cu Cosmin Prelipceanu” de la ora 20.00 și postată pe site-ul www.digi24.ro: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/zeci-de-mii-de-cetateni-din-sectorul-1-ar-putea-ramane-fara-internet-1497073.

Informațiile difuzate au fost preluate și de alte canale media. Realizatorul Cosmin Prelipceanu a făcut, în cadrul emisiunii, mai multe afirmații, fără a fi susținute de probe, care ar putea să inducă panică în rândul locuitorilor Sectorului 1: ”cel mai bogat sector al Capitalei și locul unde este cea mai mare centrare de sedii de mari corporații și importanți jucători din IT&C ar putea rămâne peste noapte fără internet, fără cablu și fără telefonie fixă”. ”firmele din domeniu cer o discuție cu autoritățile locale pentru rezolvarea situației, altfel, 238.000 de bucureșteni, care locuiesc în Sectorul 1, pot rămâne oricând fără internet și cablu, în condițiile în care telemunca și școala online au devenit un mod de viață”.

Cu referire la informațiile transmise în cadrul emisiunii, Serviciul Imagine și Cultură a fost împuternicit să transmită următorul drept la replică: Redacția Digi 24 nu a solicitat niciun punct de vedere asupra acestui subiect înaintea publicării acestor informații, consecința directă fiind dezinformarea opiniei publice.

Prin afirmațiile din ultima perioadă, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a solicitat public operatorilor de telecomunicații să intre în legalitate și să mute toate cablurile existente în acest moment de pe stâlpi în subteran.

Practic, primarul a cerut să fie respectate prevederile unui act normativ emis încă din anul 2011 și anume Hotărârea Guvernului nr. 490/2011 privind completarea Regulamentului general de urbanism, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 525/1996.

Potrivit acestei hotărâri, la art. 28, alin. (3) și (4), se menționează faptul că se interzice montarea supraterană, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de alimentare cu apă, energie electrică, termoficare, telecomunicații, transport în comun, a automatelor pentru semnalizare rutieră și altele de această natură.

Montarea echipamentelor tehnice se execută în varianta de amplasare subterană ori, după caz, în incinte sau în nișele construcțiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/construcțiilor și fără afectarea circulației publice.

Nu s-a pus niciodată problema ca cetățenii Sectorului 1 să rămână fără internet, cablu sau telefonie fixă, asistăm așadar la un fakenews clasic. Prin pozițiile publice avute în ultimele zile, edilul Clotilde Armand nu dorește decât ca stâlpii să fie eliberați de cablurile de telecomunicații și să fie respectată astfel legislația în vigoare.

Stâlpii încălcați de cabluri pun în pericol siguranța cetățenilor și strică estetica orașului. În plus, menționăm faptul că, în Sectorul 1, există cea mai mare rețea de infrastructură subterană pentru telecomunicații din București (500 km), însă există și multe zone unde operatorii de telecomunicații n-au migrat rețelele de cabluri aeriene în subteran sau au lăsat aceste cabluri pe stâlpi fără le dezafecteze.

În ceea ce privește afirmația realizatorului emisiunii potrivit căreia ”firmele din domeniu cer o discuție cu autoritățile locale”, menționăm faptul că, până joi, 15.04.2021, niciun operator de telecomunicații nu a solicitat întrevedere cu conducerea Primăriei Sectorului 1 pe această temă.

În schimb, unii operatori au înțeles să respecte legislația actuală și au început demersurile de înlăturare a cablurilor de pe stâlpi.Citește mai mult..

Leave A Reply

Your email address will not be published.