SUA avertizează că vor exista consecințe pentru Kremlin dacă Navalnîi moare. Cum răspunde Rusia

[ad_1]

Casa Albă a avertizat, duminică, că Rusia va suporta anumite „consecințe” dacă opozantul Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat de când se află în închisoare, va muri. În același timp, ambasadorul rus la Londra dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla, scrie AFP, citată de Agerpres.

„În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, pe canalul CNN.

„Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale”, a explicat Jake Sullivan.

„În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională”, a adăugat el.

Joe Biden: Soarta lui Navalnîi este total nedreaptă

În cadrul intervenţiei, Sullivan a fost întrebat de ce Joe Biden nu a menţionat soarta opozantului în discursul său de joi privind sancţiunile impuse Rusiei şi de ce nu a solicitat public eliberarea lui. „Am estimat că decât să facem declaraţii publice generale, cel mai bun mod de a ataca această problemă este în privat, prin intermediul unor căi diplomatice, direct la nivelurile cele mai înalte ale guvernului rus”, a mărturisit consilierul Casei Albe.

Preşedintele american a declarat sâmbătă că soarta lui Aleksei Navalnîi este „total nedreaptă”, în cadrul unor scurte declaraţii de presă.

Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Aleksei Navalnîi.

Rusia nu îl va lăsa pe Navalnîi „să moară în închisoare”

Într-un moment în care susţinătorii principalului opozant al Kremlinului se îngrijorează pentru viaţa lui, ambasadorul rus la Londra a dat asigurări că Moscova nu îl va lăsa pe Alexei Navalnîi „să moară în închisoare”.

„Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că dl Navalnîi se comportă ca un huligan încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită”, a declarat Andrei Kelin, într-un interviu acordat BBC, potrivit Agerpres.

El l-a acuzat pe opozant că „vrea să atragă atenţia”, plângându-se „azi că are dureri la mâna stângă, mâine la piciorul stâng”.

„Dacă se comportă normal, va avea şansa de a fi eliberat mai devreme”, a adăugat ambasadorul Rusiei la Londra.

Medicii avertizează: Navalnîi ar putea face stop cardiac în orice minut

Medici apropiaţi ai lui Alexei Navalnîi au cerut să li se permită să îl vadă pe opozantul rus, care este bolnav şi în greva foamei, spunând că bărbatul poate face „în orice minut” un stop cardiac.

Kira Iarmiş, purtător de cuvânt al opozantului, a postat pe Twitter o declaraţie a medicului Alexandre Poloupane, care l-a avut în îngrijire pe Navalnîi: „Este total necesară spitalizarea. Dacă nu va începe tratamentul, el va muri în zilele următoare”.

Navalnîi a refuzat să mai mănânce începând cu 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie, acuzând administraţia penitenciarului că îi refuză accesul la un medic şi medicamente în condiţiile în care suferă de o dublă hernie de disc, conform avocaţilor săi.

Editor : I.C

[ad_2]

Citește mai mult..