A călcat procedura în picioare. Nu ne putem bate joc, mai ales când ești secretar de stat să nu ştii proceduraPremierul Florin Cîțu a vorbit luni seara la Digi24 despre demiterea secretarului de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, și despre motivele care au dus la plecarea acesteia din Guvern. Potrivit prim-ministrului, prin publicarea ordinului privind noi reguli de carantinare, Moldovan a încălcat în mod flagrant legislația în vigoare și a „călcat în picioare procedura”, nerespectând-o. Totodată, Cîțu a subliniat faptul că dacă un ministru sau un secretar de stat nu cunoaște și nu urmează procedura, nu are ce căuta în Guvern.

„Ideea cu acel ordin este următoarea: nimeni nu contestă că doamna respectivă era un medic bun, nu ăsta era rolul meu. Eu nu vreau să am în acest guvern încălcarea flagrantă a procedurilor, pentru că până la urmă eu răspund de acest lucru. Prin acel ordin a fost călcată în picioare procedura. E foarte simplu, acele propuneri trebuiau să meargă în comitetul tehnic, apoi în CNSU, unde votează membrii CNSU, printre care și miniștrii, și se aprobă cu votul final al președintelui CNSU, care este premierul. Eu îmi asum aceste lucru, despre asta este vorba. Nu putem să ne batem joc de procedură”, a afirmat premierul Cîțu în cadrul Jurnalului de seară de la Digi24.

Potrivit șefului Executivului, decizia de demitere a Andreei Moldovan nu a avut legătură cu ce conținea ordinul, ci mai degrabă că faptul că acesta încălca legislația.

„Nu are legătură cu ce scria în acel ordin, nu am contesta niciodată acel lucru. Am contestat faptul că nu s-a respectat legislația, nu ne putem bate joc. Mai ales când ești secretar de stat, să nu știi procedura și legislația în vigoare”, a mai adăugat premierul.

Totodată, Florin Cîțu a subliniat faptul că dacă un ministru sau un secretar de stat nu urmează procedurile atunci când face o propunere, „nu are ce căuta în Guvern”.

„Ordinul a fost abrogat din primul moment pentru că încălca procedurile. Ordinul a fost publicat după ce nu s-a respectat nicio procedură. Nu avea ce să caute acolo. Dacă vine un domn ministru al Sănătății cu o propunere care trece prin toate filtrele și ajunge în CNSU și o aprobăm, foarte bine, atunci o publicăm. Mi-am asumat și propunerea MS de a închide magazinele în weekend acolo unde rata de infectare este între 4 și 7,5 la mia de locuitori și circulația să se oprească la ora 20. Mi-am asumat public acest lucru, nu am avut o problemă să fac acest lucru, dar trebuie ca propunerea să urmeze procedura, altfel nu ai ce căuta în Guvern”.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, de la care a izbucnit scandalul ce a dus la demiterea sa și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculesu, introducea noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Ordinul a fost abrogat, miercuri, de premierul Florin Cîțu, după ce a devenit ministru interimar al Sănătății.

Citiți și: Oficial INSP: Ordinul privind carantina nu a fost dezbătut în grupul tehnico-științific. Moldovan a prezentat doar ideile principale

Editor : I.CCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.