20 de diplomați cehi vor fi expulzați. Ce se ascunde în spatele scandalului diplomatic
[ad_1]
Moscova a anunţat duminică seara că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe au devenit indezirabili şi trebuie să părăsească teritoriul Rusiei de urgență, până la sfârşitul zilei de luni, 19 aprilie. Măsura vine după ce guvernul de la Praga anunțase în ajun că a decis să expulzeze 18 diplomați ai Ambasadei Rusiei. Moscova avertizase că va răspunde cu aceeași monedă.
Ca urmare, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul ceh la Moscova, Vitezslav Pivonka, și i s-a comunicat că 20 de angajați ai ambasadei sale sunt declarați „personae non gratae” și trebuie să plece până luni la miezul nopții.
„L-am informat ferm despre protestul nostru după actul neprietenos al autorităţilor cehe împotriva personalului reprezentanţei diplomatice ruse la Praga”, se spune într-un comunicat al MAE rus.
De ce Praga expulzează 18 diplomați ruși
Premierul și ministrul ceh de externe au motivat sâmbătă că există suspiciuni că serviciile secrete de la Moscova au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii, eveniment petrecut în urmă cu 7 ani în Cehia. În urma exploziei din 2014, produse în depozitul de muniții aflat la 330 de kilometri de Praga, au murit doi oameni, iar pagubele materiale au fost însemnate.
Potrivit BBC, poliţia cehă este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi că ar fi agenţi GRU, serviciul de informații al armatei ruse. Ei ar fi responsabili de explozia depozitului de muniţii, în 2014.
Agenţiile europene de spionaj consideră că cei doi agenţi fac parte din Unitatea GRU 29155 a armatei ruse, specializată în sabotaje, acţiuni subversive şi asasinate.
„Pe baza dovezilor obținute în timpul investigației serviciilor de contrainformații, pot spune că există o suspiciune bine întemeiată în ceea ce privește implicarea agenților serviciului rus de contrainformații GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniții din zona Vrbetice în 2014”, a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babic.
Acești doi agenţi GRU ar fi fost implicaţi inclusiv în tentativa de asasinare cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Salisbury, Marea Britanie, în 2018.
Cei doi presupuşi agenţi GRU ar fi folosit, de altfel, mai multe paşapoarte false în misiunile lor din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolae Popa”, potrivit BBC.
„Republica Cehă este un stat un suveran și trebuie să reacționeze ca atare în fața acestor descoperiri legate de securitatea sa”, a motivat Jan Hamacek, ministrul ceh de externe. „Am luat decizia de a expulza toți angajații Ambasadei ruse din Praga identificați de serviciile noastre secrete drept agenți ai serviciilor secrete rusești, SVR (Serviciul rus de Informații Externe) și GRU (Serviciul rus de informații militare). În termen de 48 de ore, 18 diplomați din cadrul ambasadei Rusiei trebuie să părăsească teritoriul Republicii Cehe”, precizat Hamacek.
Moscova acuză „marca” Washingtonului
Autorităţile de la Moscova acuză că acest scandal „poartă marca” Washingtonului. „În dorinţa de a face pe plac Statelor Unite după sancţiunile americane împotriva Rusiei, autorităţile cehe şi-au depăşit chiar stăpânul”, a comentat duminică Ministerul rus de Externe, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, Statele Unite au anunţat sancţiuni, dar şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi ca măsuri de represalii pentru ceea ce Washington consideră a fi o intervenţie rusă în alegerile americane de anul trecut, un atac cibernetic masiv, precum şi alte activităţi ostile. Moscova a dat un răspuns similar, expulzând și ea 10 diplomați americani.
Citiți și: SUA avertizează că vor exista consecințe pentru Kremlin dacă Navalnîi moare. Cum răspunde Rusia
Proteste la Ambasada rusă din Praga cu efigia lui Vladimir Putin stând pe toaletă
Pe de altă parte, relațiile diplomatice dintre Moscova și Praga nu sunt singurele care produc încordare. În ultimele zile au tot fost proteste în fața Ambasadei ruse din Praga. Manifestanții au adus un manechin întruchipându-l pe Vladimir Putin gol, stând pe un scaun de toaletă, și au agățat perii de toaletă de grijlajul ambasadei – un simbol al manifestațiilor pro-Alexei Navalnîi, opozantul rus aflat în închisoare. Iată imaginile:
Protestatarii cehi și-au strâns recuzita și au plecat numai după ce poliția cehă a intervenit și a îndepărtat o parte din obiectele prinse de manifestanți în grilajul gardului ambasadei.
Citiți și: Cum au devenit periile de WC și chiloții simbolurile luptei anti-Putin
Și duminică au avut loc proteste la Ambasada Rusiei din Praga, oamenii fiind cu atât mai mult înfuriați după anunțul făcut în ajun de premierul și ministrul de externe. Clădirea Ambasadei ruse a fost protejată de un dispozitiv impresionat de forțe de ordine.
Scandalurile legate de spionajul rusesc par să se intensifice în ultima vreme. Doar în martie și aprilie au fost trei astfel de cazuri, în Bulgaria, Italia și Statele Unite.
GRU, brațul armat al Moscovei în războiul hibrid
Atacuri cibernetice în SUA, implicare în conflictul din Ucraina sau otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal: acuzaţiile curg gârlă de câţiva ani împotriva GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, considerat eficient şi foarte secret.
Creat de bolşevici în 1918 şi considerat drept structura rivală a KGB în perioada sovietică, Direcţia generală de informaţii de pe lângă Statul Major al forţelor armate (GRU, redenumit oficial GU în 2010) are reputaţia de a fi cea mai puternică şi cea mai îndrăzneaţă agenţie de spionaj rusă, fiind prea puţin cunoscută publicului larg, scria France Presse într-un comentariu preluat de Agerpres.
GRU dispune de o vastă reţea de agenţi în străinătate, dar de asemenea de unităţi militare de elită, „Speţnaz”.
Tototdată, GRU este acuzat că se află în spatele grupului de hackeri APT28, cunoscut mai mult sub numele de „Fancy Bears”. Îi sunt atribuite atacuri vizând canalul de televiziune francez TV5 Monde, instituţii germane, site-ul preşedintelui francez Emmanuel Macron şi Agenţia Mondială Antidopaj.
Prezenţa „consilierilor” GRU a fost semnalată de numeroşi observatori nu doar acţionând în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, ci şi de partea separatiştilor proruşi în estul Ucrainei. De altfel, GRU a jucat un rol crucial în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014.
Înainte, Moscova a recurs la agenţi şi trupe GRU în cele două războaie din Cecenia, în conflictul din Georgia (din august 2008) şi în războiul sovieticilor din Afganistan (1979-1989).
Societatea militară privată Wagner, opacă şi puternică, a cărei prezenţă a fost semnalată în Siria, Libia, dar şi în Republica Centrafricană, a fost creată de un fost ofiţer GRU, Dmitri Utkin, decorat de către Vladimir Putin. Principalul finanțator al grupului Wagner, supranumit și „bucătarul lui Putin”, figurează deja pe lista FBI a persoanelor căutate și s-a pus chiar o recompensă pentru prinderea sa.
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..