Certificatul verde digital va funcţiona ca un facilitator al călătoriilor
[ad_1]
Certificatul verde digital, cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene, nu este un paşaport şi nici o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, dar acest document standard, acceptat de toate statele membre, va funcţiona ca un facilitator al călătoriilor, a declarat, marţi, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
„A fost un an greu, un an cu restricţii de călătorie impuse de statele membre, care au limitat libera circulaţie, bineînţeles cu impact negativ pentru industria de transporturi europeană. Certificatul verde digital este cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene.(…) Certificatul verde nu este un paşaport care determină statele membre să permită sau nu o călătorie, nu e condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, care este un drept fundamental al cetăţenilor în UE. Totuşi, în condiţiile actuale, în care ţările cer diferite documente, în diferite maniere, un document standard, interoperabil, acceptat de toate statele membre ale Uniunii Europene, care să ateste vaccinarea, testarea sau recuperarea după boală va funcţiona ca un facilitator al călătoriilor”, a spus Vălean la conferinţa online „Noua adeverinţă electronică verde în context COVID-19. Facilitarea liberei circulaţii în UE”, organizată de Biroul Parlamentului European în România, relatează Agerpres.
Citește și: Statele UE au căzut de acord: Călătoriile se vor relua în această vară. Ce presupune „certificatul verde” și care sunt dificultățile
Cum ar urma să funcționeze certificatele verzi digitale
Comisarul european a subliniat că unul dintre principiile importante care stau la baza concepţiei acestui certificat este cel al nediscriminării.
„Orice cetăţean al UE care călătoreşte şi deţine un astfel de document ar trebui să fie scutit de restricţii de liberă circulaţie în acelaşi mod ca membrii statului în care acesta călătoreşte. În cazul în care o ţară continuă să impună carantina sau testarea suplimentară pentru deţinătorii acestor certificate, respectiva ţară trebuie să notifice Comisia şi celelalte state membre şi să explice această decizie, să furnizeze baza ştiinţifică pentru asemenea decizie”, a explicat Vălean.
Ea a precizat că aceste certificate vor respecta toate regulile de protecţie a datelor personale, vor conţine doar informaţii esenţiale care nu vor fi păstrate de nicio altă ţară decât cea emitentă. Cetăţenii vor cere autorităţilor naţionale eliberarea unui certificat, care poate fi stocat pe un dispozitiv mobil, pe telefon, sau poate fi în formă fizică, pe hârtie.
„În acest moment suntem în discuţii tehnice la nivel european şi global pentru a dezvolta proceduri cât mai simple, pentru aeroporturi, gări, autogări…De pildă, lucrăm la o modalitate de verificare a acestui certificat verde digital în momentul check- in-ului online, astfel încât să evităm cozile în aeroport. Pentru pasagerii care opteaza pentru varianta pe hârtie a certificatului el va fi verificat la biroul de îmbarcare şi check-in prin citirea codului unic de bare imprimat. La nivel instituţional aş spune că lucrurile se mişca foarte repede. Aşteptăm un vot pozitiv în plen săptămâna viitoare. Consiliul European a dat deja mandat în 14 aprilie pentru începerea negocierilor”, a punctat comisarul european.
Editor : A.A.
[ad_2]
Citește mai mult..