
Ce este rubarba şi la ce se folosește. 5 rețete delicioase din rubarba
Rubarba este o plantă leguminoasă dulce care îşi are originea din Asia. Află la ce se foloseşte aceasta şi ce reţete delicioase pot ieşi cu ajutorul ei.
In articol:
Ce este rubarba
Rubarba este o planta leguminoasa dulce, perena, ce poate creste pana la doi metri inaltime. Cultura de rubarba este una cu traditie veche. Radacina era folosita in Asia inca din anul 2000 inainte de Hristos, in scop medicinal. In Europa planta-aliment devine populara in 1788 si se raspandeste peste Ocean mai tarziu, pe la 1820.
În România, planta inca se cultiva artizanal, in special in zona Transilvaniei unde se cunoaste sub denumirile de revent, rabarbar sau rabarbura.
Tot aici, sasii au lasat mostenire niste retete delicioase.
La ce se foloseşte rubarba
Rubarbă, rabarber, revent, pobita, rubarbura, rubarbăr. Sub toate aceste denumiri întâlneşti această planta ierboasă în Transilvania, atât de apreciată în Anglia şi în ţările germanice. Planta e absolut delicioasă în sosuri, creme, budinci şi supe; nu poate decât să îţi placă sau nu.
Retete delicioase din rubarba
Tartă cu rubarba
Tarta cu rubarba este desertul perfect cu blat pufos din pandispan, usor insiropat, iar deasupra un strat dulce-acrisor.
Ingrediente
- 500 gr de rubarba
- 50 gr zahar brun
- 1/2 lamaie
- 4 oua
- 80 gr zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 100 gr faina
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 75 gr pudra de migdale
- 50 gr unt
Vă trebuie şi o formă copt pătrata de 20x20cm.
Mod de preparare
Taiati capetele rubarbei bine spalate, apoi taiati bucati cat lungimea tavii de copt. Decojiti si curatati bine aceste sectiuni, apoi puneti zahar brun la baza formei de copt, ulterior se pun bucatile de rubarba peste zahar, iar apoi stropiti cu suc de lamaie.
În umrătorul pas, amestecati ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugati faina, praful de copt, sarea si pudra de migdale si amestecati bine, iar la final adaugati untul topit. După toti acesti pasi se toarna peste rubarba si se niveleaza, apoi coaceti 30 minute la 180°C. Scoateti din forma dupa ce s-a racit şi tarta este gata.
Plăcintă cu rubarba
Pentru un aluat gustos ai nevoie de 225 g de unt de casă, 50 g zahăr, două ouă mari de ţară şi 350 de grame de făină.
Amestecă la robotul de bucătărie untul şi zahărul, apoi adaugă ouăle şi continuă să amesteci. Redu viteza şi adaugă şi făina. Pune apoi aluatul format într-o folie şi dă-l la frigider o oră. După ce s-a răcit, din două treimi de aluat formează un disc cu diametrul de 28 cm. Din restul aluatului, mai formează un disc pentru a acoperi plăcinta.
Pentru umplutură, amestecă 800 g rubarbă, tăiată bucăţi mici, 300 g căpşuni, 300 g zahăr şi un sfert de linguriţă de nucşoară. Adaugă amestecul peste discul mare de aluat pe care-l întinzi într-o tavă rotundă cu diametrul de 22-24 cm. Apoi, celălalt disc aşază-l peste umplutură. Sau îl poţi tăia în fâşii groase cât un deget, pe care apoi le aşezi peste amestecul de fructe, sub forma unui grilaj. Unge aluatul de deasupra cu ou şi dă tava la cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 40- 60 minute.
Se serveşte cu zahăr pudră pe deasupra.
Compot de rubarba
Ingrediente
- 1 păstaie de vanilie
- 1,5 l apă
- 100 gr. zahăr
- 500 gr. rabarbăr curățat și tăiat cuburi
- sucul de la 2 lămâi
- mentă proaspătă
Mod de preparare
In primul rând se culege rabarbărul din grădină și se spală. Se folosesc doar tijele. Frunzele nu sunt ok, conțin acid oxalic. Acidul oxalic irită membrana intestinelor când este consumat și poate fi fatal în doze mari. Deci aruncați frunzele. După spălarea tijelor se îndepărtează pielița. Poate vă întrebați de ce rabărbărul meu este galben și nu roșu ca cel din comerț. Așa și este. Există două feluri de rabarbăr cea intens colorată în roșu care o găsiți la supermaket și e de import și cea din piețe care e de la noi din grădini și care e mai verde.
Se pune la fiert apa împreună cu vanilia( eu am folosit o singură păstaie) și cu zahărul. Când apă dă în clocot și zahărul este topit se adaugă bucățelele de rabarbăr.
Se lasă la fiert 2-3 minute cât să se înmoaie puțin și se îndepărtează e pe foc, apoi se lasă să se răcească și se adaugă sucul de la 2 lămâi și câteva frunze de mentă. Pe cât este de simplă acestă rețetă pe atât este de efect. Și dacă îl țineți la frigider poate rezista mai multe zile.
Cubuleţe de rubarba[Sursa foto: PixaBay]
Salată cu rubarba
Oferim cea mai simplă rețetă de salată „verde” de primăvară din frunze de rubarbă. Gătirea acestui fel de mâncare durează câteva minute, dar se satură repede, stârnește pofta de mâncare, curăță intestinele.
Tot ce ai nevoie este să speli bine frunzele tinere, tăiați-le în benzi, umpleți-le.
Pentru cei care nu au probleme cu greutatea, vă recomandăm să adăugați smântână și zahăr la masa verde (2 linguri la 300 g de fitoingrediente). Domnii care urmează o dietă folosesc suc de lămâie și o picătură de miere pentru îmbrăcat, pentru a îndulci cumva viața.
Mâncare de linte cu rubarba
Ingrediente ciorba de linte cu rubarba:
- 300 gr linte rosie;
- 1 ceapa;
- 3 morcovi mici;
- 2 buc pastarnac;
- 1/4 telina;
- 1/2 gulie;
- 1 tija rubarba;
- 4 rosii;
- 200 gr kaiser;
- sare, piper, smantana;
- patrunjel.
Mod de preparare
Se spala bine si se pune cu apa si sare intr-o oala pe foc mic pentru a nu se sfarama boabele de linte. Acest sortiment de linte nu are nevoie sa fie lasata la inmuiat, in apa, fierbe foarte repede. Se curata legumele, se toaca marunt si se pun in oala (exceptie fac rosiile care se pun spre final). Rubarba se curata de pielita, doar daca este mai lemnoasa, adaugarea ei la ciorba da o savoare deosebita, iar gustul sau seamana cu cel al macrisului.
Se taie kaiserul si rosiile si se pun in ciorba. Se gusta si se adauga piper si sare dupa gust, apoi se pune capacul si se lasa sa fiarba inabusit cam 20 minute. Se serveste impreuna cu smantana si patrunjel tocat.