Klaus Iohannis convoacă CSAT pentru tensiunile Rusia-Ucraina: „Suntem extrem de îngrijorați”



Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că va convoca săptămâna viitoare o ședință a CSAT pe tema situației tensionate din Ucraina. „Suntem foarte îngrijorați”, a spus președintele, care însă i-a asigurat pe români că autoritățile nu sunt luate prin surprindere de evenimente.

„Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă”, a arătat președintele.

„Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a mai spus Klaus Iohannis. El a arătat că a avut mai multe discuții cu ministrul apărării și cu alți conducători de servicii specializate. „Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic și acest lucru îl facem. Voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de est a Ucrainei”, a anunțat șeful statului.

Klaus Iohannis: Este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru Flancul Estic

Președintele a comentat și declarațiile pe care ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a făcut miercuri seara la Digi24. Șeful diplomației spunea că se observă din partea Rusiei nu doar masări de trupe, ci și spionaj, propagandă și dezinformare. Întrebat dacă și pe teritoriul României vedem astfel de situații, Klaus Iohannis a spus că „aceste chestiuni există în toată Europa”, dar a adăugat: „Ne preocupă pe toți, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază și suntem pe fază. Însă noi solicităm – și în ultima vreme văd că reușim din ce în ce mai bine – o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reușit la Summitul din 2016 să aduc atenția NATO pe Zona Mării Negre. De atunci, există o strategie NATO pe Zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu aceeasta. Înființăm centre de reziliență, centre de cybersecurity în România, și avem, evident, structurile noastre specializate, care se ocupă de aceste probleme. Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conștientizăm că e nevoie de o colaborare, și la NATO, și europeană, și este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru Flancul Estic”, a subliniat președintele.

„Flancul Estic este o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar, și este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene, fiindcă pe Flancul Estic se află membri noi, care au economii care încă nu se pot compara cu cele din Europa de Vest, care au infrastructuri critice care necesită foarte, foarte multă investiție până ajung la nivelul infrastructurilor critice din Europa de Vest. Și aceste lucruri le prezentăm, pe de-o parte în zona securitar-militară la NATO, în zona de infrastructuri critice și infrastructuri civile – în Uniunea Europeană. Până la urmă, este vital și pentru noi, dar și pentru Uniune să ajungem într-un timp rezonabil la același nivel nu doar de trai, ci și de dezvoltare a zonelor securitare și infrastructură și pentru asta avem nevoie, evident, de fondurile europene”, a explicat președintele.

Mini-summit regional dedicat Ucrainei, găzduit de București

În contextul acestei crize provocate în regiune de Rusia, la București a început joi trilaterala pe teme de securitate România-Polonia-Turcia. În premieră, au fost invitați și miniștrii de externe ai Georgiei și Ucrainei. „Avem, practic, un mini-summit regional cu cinci miniștri de externe care vor discuta de situația de securitate regională”, a spus miercuri, la Digi24, Bogdan Aurescu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că îi va primi și la Cotroceni pe miniștrii de externe joi după-amiază. „Vom avea o discuție așezată. Această trilaterală a fost sprijinită de mine, i-am dat întreaga atenție și credem că este o trilaterală care contribuie semnificativ la stabilitatea în zonă”, a punctat Klaus Iohannis.

El a mai spus că discută „foarte mult și foarte des” cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu. „Mi se pare că această colaborare în zona politicii externe este extrem de importantă și o evaluez ca fiind foarte bună”, a menționat președintele.

Editor : Luana Pavaluca



Citește mai mult..