Discuţie telefonică între Joe Biden şi Recep Erdogan. Preşedintele SUA ar putea recunoaşte în premieră genocidul armean



Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Casa Albă, în ajunul recunoaşterii aşteptate a genocidului armean de către Statele Unite, informează Agerpres.

Update: Departamentul de Stat al SUA a evocat un „anunţ’” aşteptat sâmbătă cu privire la „genocidul armean”, ceea ce pare să confirme că preşedintele american Joe Biden este pe cale să recunoască acest lucru.

Preşedintele SUA şi-a exprimat dorinţa de a construi o „relaţie bilaterală constructivă”, a indicat Casa Albă într-un comunicat care nu menţionează însă explicit posibilitatea recunoaşterii genocidului armenilor din 1915, subiect care provoacă nemulţumirea Ankarei.

Genocidul armean, recunoscut de peste 20 de ţări şi numeroşi istorici, este contestat de Turcia.

Conform presei din SUA, Joe Biden va recunoaşte oficial genocidul armean în această săptămână cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia.

Un anunţ în acest sens din partea liderului democrat de la Casa Albă ar urma să fie făcut pe 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul Primului Război Mondial, potrivit New York Times şi Wall Street Journal.

Dacă aceste informaţii se confirmă, Joe Biden va fi primul preşedinte american care va face acest lucru.

Preşedintele SUA ar putea totuşi să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două publicaţii americane.

Editor : M.L.



Citește mai mult..