Klaus Iohannis, precizări în legătură cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

[ad_1]

Președintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declarații, vineri, cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precizând că nu există un termen ultimativ pentru prezentarea acestuia, fiind doar unul orientativ. Președintele a mai spus că ”Nu este nicio catastrofă”.


In articol:


Klaus Iohannis a fost întrebat dacă România este pregătită să prezinte Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă la termen, acesta a răspuns: ”Acest termen este orientativ, nu e ultimativ, Comisia recomandă ţărilor să lucreze la planuri bune şi noi vom lucra pe PNRR până când va suficient de

bun pentru a fi acceptat de Comisie. Am auzit politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofa, nu e nicio catastrofă. Analizăm observaţiile, corectăm planul, vor fi iar discuţii la Bruxelles şi planul va merge înainte”.

Președintele României: Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă

De asemenea, preşedintele a transmis, în urmă cu o zi, că a întrunit pentru luni o întâlnire cu cei responsabili din Guvern și din alte zone, implicați în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acesta a mai spus prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR va fi analizată şi totodată, vor exista discuţii pentru îmbunătăţirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citeste si: Președintele Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Forțelor Terestre

„Sunt mai multe aspecte aici.
Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare. Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR,
a declarat Iohannis.

Președintele afirmă că vor fi evaluate primele păreri ale Comisiei Eruopene în acest caz. Astfel, ministerul va fi din nou prezent la Comisie cu un plan îmbunătățit.

Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani.
Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsa de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”
, a mai adăugat Klaus Iohannis, în Parcul Natural Văcăreşti, de Ziua Pământului.

Citeste si: Vești proaste pentru Angela Merkel. Ce s-a întâmplat cu măsurile anunţate de cancelarul german?

 

[ad_2]

Citește mai mult..