Revenirea în forţă a pandemiei COVID ameninţă relansarea economiei globale

[ad_1]

Noul vârf al pandemiei de COVID-19 ameninţă să mărească decalajul dintre bogaţii şi săracii din economia mondială, ceea ce poate dăuna creşterii globale dacă apar noi focare sau dacă sursele cheie de cerere se micşorează, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.

Săptămâna trecută au fost diagnosticate cu COVID-19 mai multe persoane decât oricând de la începutul pandemiei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că noul val de infectări este în creştere peste tot cu excepţia Europei, cu o explozie a numărului de cazuri în India, Argentina, Turcia şi Brazilia.

Acest lucru riscă să slăbească revenirea economică globală robustă așteptată, dat fiind faptul că eşecul de a ține sub control răspândirea coronavirusului sau de a distribui uniform vaccinurile riscă să ducă la noi mutaţii, mai întâi în ţările emergente şi apoi în statele dezvoltate unde pandemia a început să bată în retragere. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, o recuperare economică cu două viteze va crea probleme chiar şi ţărilor care au rate de imunitate mari în rândul populaţiei, prin limitarea cererii externe pentru produsele lor şi prin destabilizarea lanţurilor de aprovizionare.

Economiile emergente şi în curs de dezvoltare au reprezentat două treimi din creşterea globală înainte de pandemie şi aproximativ 86% din populaţia lumii. Banca Mondială le-a avertizat chiar săptămâna aceasta că trebuie să se pregătească pentru posibilitatea ca recuperarea lor economică să încetinească. Relansarea economică aflată la început în India – a şasea economie ca mărime din lume – este ameninţată de reînnoirea restricţiilor de circulaţie în provincii pentru a opri un nou val de infecţii, care au depăşit 300.000 de cazuri raportate zilnic.

Peste 944 de milioane de vaccinuri au fost administrate în 170 de ţări, conform datelor colectate de Bloomberg – doze suficiente pentru 6,2% din populaţia globală. Însă distribuţia este deficitară, în ţările cu cele mai mari venituri campaniile de vaccinare derulându-se de aproximativ 25 de ori mai repede decât în cele cu cele mai mici venituri.

Cred că este o cursă între mutaţiile virusului şi vaccinări, spune Rob Subbaraman, analist la Nomura Holdings.

Mulţi oameni nu sunt conştienţi de faptul că gripa spaniolă din 1918, deşi se crede că a început în SUA şi apoi s-a răspândit în Europa, în cele din urmă a lovit cel mai violent ţările considerate atunci a fi în curs de dezvoltare. Este un semn de rău augur al istoriei care se repetă”, adaugă el.

Pieţele dau semne de nervozitate. Rupia indiană este cea mai slabă monedă din regiune în această săptămână. Investitorii au căutat adăposturi tradiţionale precum yenul japonez şi au răsplătit pieţele celor care au gestionat cel mai bine criza din sănătate, cum ar fi siclul israelian, dolarul taiwanez şi lira sterlină.

Companiile care se bazează cel mai mult pe redeschiderea economiei globale sunt deosebit de vulnerabile. Nestle, cea mai mare companie alimentară din lume, a declarat că „este urgent nevoie să fie promovat accesul echitabil la vaccinuri, în special în ţările cu venituri mici. Nestle, din Elveţia, a promis mai mult de 6 milioane de franci (6,6 milioane de dolari) pentru a ajuta la accelerarea livrărilor de vaccinuri către comunităţile defavorizate, mai scrie ZF.

[ad_2]

Citește mai mult..