Ţările baltice expulzează patru diplomaţi ruşi. „În UE ar trebui să fie mai puţini spioni ruşi sub acoperire”

[ad_1]

Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au anunţat că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a anunţat expulzarea a 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga după scandalul implicării serviciilor secrete ruse în explozia unui depozit de muniţii din Cehia, în 2014, informează Agerpres.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia, în timp de Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus.

Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a spiona, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis.

„În UE ar trebui să fie mai puţini spioni ruşi sub acoperire. Colegii noştri cehi au făcut lumină cu privire la activităţile fără precedent ale spionilor ruşi”, a spus Landsbergis.

Cehia a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ale armatei ruse de explozia unui depozit de muniţii pe teritoriul ceh petrecută în 2014, în urma căreia două persoane şi-au pierdut viaţa. Presupuşii autori au fost identificaţi drept aceiaşi cu cei suspectaţi de Londra în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018.

Poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi ruşi, suspectaţi a fi agenţi GRU, rCei doi presupuşi agenţi GRU au folosit mai multe paşapoarte false în misiunile din Europa, inclusiv unul moldovenesc, pe numele „Nicolae Popa”.

Editor : M.L.

[ad_2]

Citește mai mult..