Echipele de căutare din Indonezia au găsit resturi ale submarinului dispărutEchipele de căutare din Indonezia au găsit resturi ale submarinului dispărut miercuri în largul insulei Bali, care indică faptul că vasul cu 53 de oameni la bord s-a scufundat și că nu există nicio speranță de a găsi supraviețuitori, au anunţat reprezentanți ai armatei, citați de AFP.

Șeful Statului Major al Marinei Navale, Yudo Margono, a declarat sâmbătă că salvatorii au găsit mai multe obiecte, inclusiv părți dintr-o placă de torpilă, o sticlă cu ulei despre care se crede că ar fi folosită pentru a unge periscopul  submarinului.

„Pe baza elementelor despre care credem că provin de pe KRI Nanggala, am schimbat statutul submarinului din dispărut în scufundat”, a declarat Yudo Margono, purtător de cuvânt al marinei indoneziene, într-o conferinţă de presă. Resturile găsite „nu ar fi putut ajunge în afara submarinului fără o presiune externă sau avarii la sistemul de lansare de torpile”, a precizat oficialul citat.

Speranţele de a-i găsi în viaţă pe cei 53 de membri ai echipajului sunt tot mai slabe, în condiţiile în care potrivit oficialilor rezervele de oxigen s-ar fi epuizat sâmbătă dimineaţa.

Submarinul a fost detectat la o adâncime de 850 metri, cu mult sub limita considerată de supravieţuire de 500 de metri.

Submarinul KRI Nanggala-402 a dispărut când se afla la aproximativ 100 de kilometri de insula Bali, miercuri dimineață. Șase nave de război, un elicopter și 400 de oameni sunt implicați în operațiunea de căutare. Singapore și Malaezia au trimis nave pentru a sprijini operațiunea, iar SUA, Australia, Franța și Germania și-au oferit ajutorul.

Submarinul indonezian, de fabricație germană, efectua un exercițiu când a întrerupt comunicarea. „Cunoaștem zona, însă apa este foarte adâncă”, a declarat pentru agenția AFP amiralul Julius Widjojono. Potrivit unor informații, comunicarea s-a întrerupt după ce submarinul primise permisiunea de a coborâ la o adâncime mai mare.

Marina indoneziană a anunțat că o pată de petrol descoperită în zona unde submarinul ar fi coborât în adâncuri indică o posibilă defecțiune la rezervorul de combustibil, dar ar putea fi și un semnal transmis de echipaj.

Submarinul dispărut este unul dintre cele cinci deținute de Indonezia. A fost fabricat în Germania, în anii ’70, și modernizat în Coreea de Sud, în 2012.

Acesta este primul submarin pierdut vreodată de Indonezia.

Editor : A.P.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.