Klaus Iohannis a convocat o ședință de urgență la Cotroceni. Declarații VIDEO LIVE

[ad_1]

Președintele Klaus Iohannis a convocat, luni de la ora 16.00, o ședință de urgență la Palatul Cotroceni, pentru a continua discuțiile cu privire la absorbția miliardelor de euro primite de la UE prin Programul de Redresare și Reziliență. Poți vedea mai jos, în timp real, principalele declarații ale președintelui după terminarea ședinței.


In articol:


Potrivit Administrației prezidențiale, preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește luni, de la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, cu premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu

ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Cei nominalizați mai sus au fost convocați pentru o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).  

Citeste si: UE a dat în judecată gigantul farmaceutic AstraZeneca. Care este motivul

Klaus Iohannis: Este o noutate pentru toată lumea

Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a anunţat că a convocat o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la PNRR, menţionând că acest plan va fi îmbunătăţit pentru a fi acceptat de Comisia Europeană.

“Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie.

În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3- 4 ani”, a afirmat săptămâna trecută șeful statului.

Citeste si: Klaus Iohannis, precizări în legătură cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Ce probleme au apărut cu proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România are alocați circa 30 miliarde euro de la UE, însă Comisia Europeană a respins câteva din proiectele cerute de România. 

De

exemplu, România nu va beneficia de fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru sistemul de irigaţii, după cum a declarat vicepremierul Dan Barna. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat la Bruxelles proiectul PNRR, însă Comisia Europeană a solicitat modificarea acestuia.

De asemenea, componenta de infrastructură a întâmpinat obiecții la nivel european, iar Comisia Europeană a transmis că finanțarea construcției de autostrăzi este încă în analiză.

Un alt sector de investiții pus sub semnul întrebării este cel al rețelelor de gaze naturale, după cum a declarat chiar șeful liberalilor, Ludovic Orban.

Liberalii vor să-l trimită pe premierul Cîțu la negocierile de la Bruxelles

Cu câteva ore înainte de ședința de la Cotroceni, liderii PNL reuniți în ședința Biroului Executiv au discutat despre PNRR și au convenit să ceară ca ministrul Cristian Ghinea să fie însoțit la negocierile de la Bruxelles de miniștrii de linie, potrivit surselor G4Media.ro.

O soluție propusă în cadrul

ședinței liberalilor de luni a fost aceea ca premierul Florin Cîțu să meargă personal la Bruxelles pentru susținerea planului național de finanțare.

[ad_2]

Citește mai mult..