Vladimir Putin denunță „absurditatea” acuzațiilor emise de autoritățile cehe (Kremlin)

[ad_1]

Președintele rus Vladimir Putin denunță „absurditatea acuzațiilor” venite de la Praga, care a afirmat recent că Moscova a fost la originea exploziei unui depozit de muniție in Republica Cehă, ceea ce a dus la o criză diplomatică între cele două ţări, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„La cererea lui Emmanuel Macron, Vladimir Putin a comentat starea actuală a relaţiilor ruso-cehe, subliniind absurditatea acuzaţiilor Pragăi la adresa Rusiei şi măsurile luate”, a informat Kremlinul într-un comunicat publicat după o convorbire telefonică între Putin şi omologul său francez.

Tot luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins şi el acuzaţiile cehe. „Sunt acuzaţii foarte grave care i-au fost aduse Rusiei”, a spus el, calificându-le drept „fără fundament” şi „aducând un prejudiciu extrem” relaţiilor bilaterale.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că Bruxellesul trebuie să răspundă la aceste „declaraţii confuze” de la Praga.

El a acuzat, de asemenea, Republica Cehă, că a încălcat „convenţii internaţionale” stocând în acest depozit mine antipersonal interzise.

Val de expulzări din ambasadele europene

Această criză intervine în contextul în care mai multe capitale occidentale au înmulţit în ultimele săptămâni expulzările de diplomaţi ruşi, pe fondul altor acuzaţii de spionaj, de atacuri cibernetice sau de ingerinţă electorală.

Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.

În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.

Și România a expulzat luni un oficial din Ambasada Rusiei la București. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că Alexey Grishaev desfășura „activități de spionaj”.

Editor : I.C

[ad_2]

Citește mai mult..