Am privit în abisul insurecției și autocrației, al pandemiei și durerii.Nu ne-am clintit



Joe Biden a susținut primul său discurs, în calitate de președinte al Statelor Unite, în fața Congresului Statelor Unite. Discursul lui Biden a marcat un moment istoric – pentru prima oară funcția de vicepreședinte SUA (implicit, președinte al Senatului) și cea de lider al Camerei Reprezentanților, sunt ocupate de femei – Kamala Harris și Nancy Pelosi.

Joe Biden a făcut referire la actuala criză sanitară care afectează Statele Unite dar și întreaga lume, i-a îndemnat pe americani să se vaccineze și a salutat succesul înregistrat de campania de vaccinare din SUA, dar și ușoara revenire a economiei.

„Am preluat conducerea unei țări în criză. Cea mai dură pandemie din ultimul secol, cea mai mare criză economică de la Marea Depresie, cel mai puternic atac asupra democrației noastre de la Războiul Civil (n. red.: 1861-1865).

Acum, după 100 de zile, pot să comunic națiunii: America este din nou în mișcare”, a spus Joe Biden în deschiderea discursului său, organizat într-o formă mult mai redusă decât cele ale predecesorilor săi, din cauza restricțiilor anti-pandemice.

Președintele american și-a prezentat planurile de ajutor pentru familiile americane și pentru muncitorii americani, dar și planurile de investiții în transportul public, rețeaua de internet și infrastructură.

El a accentuat, de asemenea, planurile sale includ lupta împotriva schimbărilor climatice – „Când mă gândesc la măsuri împotriva crizei climatice, mă gândesc și la locuri de muncă. Nu există niciun motiv pentru care muncitorii americani nu pot să se afle pe primul loc în lume la producția de vehicule electrice și baterii”, a spus Joe Biden.

Biden a vorbit și de problemele sociale cu care se confruntă societatea americană – violențele cu arme de foc, imigrație și inegalitățile rasiale.

„Am văzut cu toții genunchiul nedreptății pe gâtul americanilor de culoare. Avem o oportunitate să realizăm progrese adevărate”, a adăugat președintele SUA, referindu-se la uciderea lui George Floyd de către polițistul Derek Chauvin, acesta din urmă fiind găsit vinovat, ulterior, de justiția americană.

„Am privit în abisul insurecției și autocrației, al pandemiei și al durerii, iar «Noi, Poporul» nu ne-am clintit”, a concluzionat Biden referindu-se la Asaltul de la Capitoliu al trumpiștilor și la criza sanitară care a făcut din SUA țara cu cele mai multe victime ale Covid-19.

În ce privește politica externă, Biden a spus că i-a transmis lui Vladimir Putin faptul că SUA va răspunde oricărui act ostil sau de agresiune și a avertizat că SUA „este într-o competiție cu China pentru câștigarea secolului 21”.

Președintele Joe Biden a încheiat perioada de primele 100 de zile ale mandatului său, o perioadă care are o încărcătură simbolică pentru președinții americani, fiind cea în care aceștia se bucură de cea mai mare popularitate și în care aceștia încă se bucură de efervescența generată de alegerea în funcție.

Perioada primelor 100 de zile de mandat a primit o însemnătate mai mare după președinția lui Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea președinte al Statelor Unite (1933-1945), care a avut atât de multe reușite în această perioadă, încât ea a devenit o bornă importantă pentru a judeca reușitele succesorilor săi la începutul președințiilor lor. 

Editor : Adrian Dumitru



Citește mai mult..