Al Qaeda promite un „război pe toate fronturile” împotriva SUA, în ciuda retragerii americanilor din Afganistan



Al Qaeda va continua războiul contra SUA „pe toate fronturile” dacă americanii „nu vor fi goniţi din restul lumii islamice”, au declarat, în exclusivitate pentru CNN, doi reprezentanţi ai organizaţiei teroriste. Administraţia Joe Biden a decis retragerea completă a trupelor americane din Afganistan până la data de 11 septembrie 2021.

„Americanii au fost înfrânţi”, au declarat reprezentanţii Al Qaeda pentru CNN, care au trasat o paralelă cu retragerea din Afganistan de la sfârşitul anilor 1980 a Armatei Roşii a fostei Uniuni Sovietice.

Data limită a retragerii militarilor SUA din Afganistan (11 septembrie 2021) marchează concomitent a 20-a aniversare de la atentatele din 11 septembrie 2001, organizate de Al Qaeda şi care au dus la războiul contra terorismului şi invadarea Afganistanului de armata SUA. 

„Vom începe o retragere ordonată a forţelor rămase înainte de 1 mai şi intenţionăm să retragem toate trupele americane din ţară înainte de împlinirea a 20 de ani de la 11 septembrie”, a declarat preşedintele american, Joe Biden, care a dat asigurări că retragerea va fi coordonată şi simultană cu a altor forţe din cadrul NATO.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden, dar apoi a rămas blocată în acest conflict.

Din 2001 şi până în prezent, peste 2.300 de militari americani au murit în Afganistan şi alţi peste 20.000 au fost răniţi. Operaţiunile militare ale armatei SUA în Afganistan au costat în total 824,9 miliarde de dolari, conform ABC News.

Editor : Mihnea Lazăr



Citește mai mult..