Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor?


Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor este zi de doliu. Vă prezentăm tradiţiile, obiceiurile din superstiţiile din această zi. Iată ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor!


In articol:


Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor? Se vopsesc ouă în Vinerea Mare? Se face curat în Vinerea Mare? Se spală rufe în Vinerea Mare? Se coace cozonac şi pască în Vinerea Mare? Iată răspunsul la toate aceste întrebări.

În Săptămâna Mare există multe obiceiuri şi tradiţii pe care trebuie să le răspectăm. Săptămâna Patimilor este săptămâna în care credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, este săptămâna presărată cu frumoase tradiţii şi obiceiuri străvechi, care trebuie ţinute din Duminica Floriilor şi până la Învierea Domnului, plus în cele trei zile de Paşti.

În primul rând, în Vinerea Mare nu se spală rufe, nu se vopsesc ouă şi nici nu este bine să coacem cozonac şi pască în această zi de doliu.

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Denia din Vinerea Mare şi Prohodul Domnului

Denia din Vinerea Mare face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

Citeste si: De ce este bine să ținem postul negru în Vinerea Mare

În această zi, credincioşii ţin post negru şi vin la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului.

De asemenea, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub „mormântul Domnului”. Ei lasă florile pe care le-au adus pe mormântului Mântuitorului.

După apusul soarelui, preoţii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu şi cu lumânări în mână, încep Prohodului Domnului. La finalul Prohodului, preoţii alături de credincioşi înconjură biserica de trei ori.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor?

Citeste si: Obiceiuri și Tradiții în Vinerea Mare. Ce nu ai voie să faci în Vinerea Patimilor

Vinerea Mare, Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este

o zi de doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Iisus Hristos, spre mântuirea oamenilor.

Biserica, prin Denia din Vinerea Mare, ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, ce a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, motiv pentru care această zi neagră este cunoscută și ca Vinerea Patimilor.

Citeste si: La ce oră începe slujba de Înviere 2021

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor?

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor? Tradiţii şi obiceiuri

 • În zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea;
 • Dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor;
 • Dacă te scufunzi în Vinerea Mare în apă rece de trei ori, vei fi sănătos tot anul;
 • Femeile
  nu umplu borș în această ziua, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul;
 • Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului;
 • În Vinerea Mare femeile nu cos, ca nu cumva să orbească;
 • Femeile nu torc, nu țes și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.
 • În Vinerea Mare nu se înroşesc ouă
 • În Vinerea Neagră se ţine post negruCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.