Australienii care se întorc acasă din India riscă amenzi de 37.000 de euro sau cinci ani de închisoare



Pedepse dure pentru australienii care încearcă să fenteze regulile şi să revină acasă din India, răvășită de pandemia de COVID-19, sau din alte ţări cu o situaţie epidemiologică periculoasă. Riscă o amendă de până la 66.000 de dolari australieni (37.000 de euro) sau cinci ani de închisoare.

Este o măsură drastică menită să ţină coronavirusul departe și vine după ce doi jucători de cricket s-au întors prin Qatar, după ce toate zborurile directe au fost interzise la începutul săptămânii. Astfel că miile de cetăţeni australieni care se află în acestă perioadă în India, disperaţi să se întoarcă, vor rămâne practic blocaţi în ţara lovită de un dezastru epidemiologic.

Ministerul Sănătății a declarat că decizia a fost pronunțată „pe baza proporției persoanelor aflate în carantină care s-au infectat cu COVID-19 în India”, potrivit BBC.

„Guvernul nu ia cu ușurință astfel de decizii”, a spus ministrul Sănătății, Greg Hunt.

„Cu toate acestea, este esențial să protejăm integritatea sistemelor de sănătate publică și carantină din Australia, iar numărul cazurilor COVID-19 din facilitățile de carantină să fie redus la un nivel gestionabil”, a adăugat el.

Aceasta este prima dată când australienii vor fi incriminați pentru că s-au întors în țara lor, relatează presa australiană.

Un medic a declarat pentru ABC că decizia guvernului este disproporționată față de amenințarea reprezentată de cei care se întorc din India.

„Familiile noastre mor literalmente în India și nu avem absolut nicio modalitate de a le scoate de acolo. Acesta este un abandon”, a spus Vyom Sharmer, medic generalist.

Decizia vine în condițiile în care India a atins un nou record mondial de infectări, sâmbătă, cu peste 400.000 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore.

Editor : Monica Bonea



Citește mai mult..