Uniunea Europeană reacționează la interdicțiile impuse de Rusia: „Această acțiune este inacceptabilă”Uniunea Europeană a condamnat decizia ”inacceptabilă” şi nejustificată a autorităţilor ruse de interzice accesul pe teritoriul său a opt cetăţeni europeni, între care preşedintele Parlamentului şi un comisar, relatează AFP, citată de Agerpres.

”UE îşi rezervă dreptul de a lua măsurile corespunzătoare ca răspuns la decizia autorităţilor ruse”, au avertizat preşedinţii a trei instituţii ale UE,  într-un comunicat comun.

”Condamnăm în cei mai duri posibil termeni decizia de azi a autorităților rusești de a impune interdicții pentru opt cetățeni ai Uniunii Europene de a intra pe terotoriul rusesc. Printre persoanele vizate se numără președintele Parlamentului European, David Sassoli; vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, și alți șase oficiali din statele membre. Această acțiune este inacceptabilă, lipsită de orice justificare legală și este în întregime lipsită de temei. Măsura vizează direct Uniunea Europeană, nu doar persoanele sancționate”, se arată în declarația comună a Președinților Comisiei, Parlamentului și Consiliului European. 

Rusia a anunţat vineri sancţiuni împotriva a opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European, ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident, notează AFP.

„Uniunea Europeană îşi continuă politica de măsuri restrictive unilaterale ilegale ce vizează cetăţeni şi organizaţii ruse”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat, precizând că opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European David Maria Sassoli şi procurorul Berlinului Jorg Raupach, au interdicţie de a intra în Rusia.

Potrivit comunicatului, Rusia răspunde astfel în special la sancţiunile impuse de UE la 2 şi 22 martie unor înalţi responsabili ruşi, acte care vizează, consideră Moscova, „lansarea unei provocări deschise faţă de independenţa politicii interne şi externe ruse”.

Editor : A.A.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.