VIDEO – Libertate îngrădită pe litoral, în minivacanța de PaștePaștele s-a împletit anul acesta cu minivacanța de 1 mai – iar mulți au lăsat de izbeliște tradițiile și au fugit la munte și la mare. Plajele sunt pline – de zici că n-au fost niciodată restricții. La fel și pensiunile de poveste din cele mai râvnite stațiuni.


In articol:


Până să ia lumină, mii de turiști au încins plajele de pe litoral. De departe- Vama Veche a fost regina acestui 1 mai îngrădit încă de restricții.

Nu e ca altădată- o spun cu toții- dar o fărâmă de libertate tot a rămas pe nisipul bătătorit ani la rând de generații întregi. Au lipsit focurile de tabără și nu e permisă apropierea care- pe vremuri- lega pe loc prietenii. Oricum- atmosfera e una de mult visată!

Citeste si: VIDEO- Preotul agricultor de doar 27 de ani

Cu un dor nemărginit în suflet și sătui să mai trăiască după reguli- mii de vamaioți s-au întors în locul în care
au scris povești cât pentru o viață… în locul în care libertate se simte și unde nimic nu era interzis odinioară…Plaja a fost plină- iar cei mai curajoși s-au încumetat să se arunce în apa turcoaz…
„E exact așa cum trebuie.. Nu e rece. Dacă știi ce să iei nu e…. ne distrăm în același timp!”, spune cineva.

Distracția, limitată de restricții

Printre rebelii care animă plaja- întâlnim un veteran al vamaioților… Spune că s-a născut aici și a crescut cu acest spirit în sânge- iar libertatea și distracția e deviza după care s-a ghidat mereu în viață.
„Domnule, de abia am venit…. să vedem ce iese! La biserică să se ducă ăia bătrâni. Eu, aici, să mă distrez!”

Însă

distracția nu e ca pe vremuri- spune omul. Nu mai există acea libertate deplină- sacrificată de restricții- și nici lumea nu mai e cum a fost… cel puțin din punctul dumnealui de vedere.
„Au venit oleacă de manelari, au venit și pițipoancele… Da, s-au schimbat!”

Oricum- Vama Veche e ca o vrajă și unică în felul ei pentru fiecare dintre cei care obișnuiesc să vină aici ca să-și încarce bateriile.

Citeste si: 1 mai muncitoresc. Cum au celebrat românii Ziua Muncii din comunism pâna în prezent

„Nu putem să ne bucurăm de vremea frumoasă pentru că sunt restricții”

Fosta Războinică Roxana Ghiță s-a reîntâlnit cu boema stațiune după patru ani în care nu a putut ajunge pentru că a fost la studii în Anglia… Categoric- ceva s-a schimbat de atunci!
„Ultima oară îmi aduc aminte că era foarte frig și era mai puțină lume, dar era un vibe mai prietenesc!”, spune ea.
„Frate, anul ăsta vremea e atât de frumoasă și nu putem să ne bucurăm pentru că sunt restricții!. Mi-e dor să dansez în vamă, mi-e dor să dansez pe plajă și să prind răsăritul pentru că te duci la cazare și nu-ți mai arde. E ca la tine acasă, nu e Vamă!”

Dar

cândva a fost- spune Roxana- care-și amintește că pe vremuri a trăit clipe la limită și aici- la fel ca în jungla din Dominicană.
„Am venit și fără cazare, fără bani. Am dormit pe plajă, acolo sus, după cherhana. Da, e Survivor în vamă, practic!”

Citeste si: Alexandra și Codruț de la Puterea dragostei, în pragul despărțirii? „Și acum nu mai sunt, nu..?!”

Cum ringurile de dans pe nisipul fermecător nu sunt permise- terasele s-au transformat în cluburi.

Nimeni nu a putut sta jos- atâta vreme cât în atmosfera a plutit aerul boem de altădată!

Alții și-au ocupat timpul prin sport… Cu masca obligatorie pe plajă- dar purtată sub bărbie- cât să nu zică lumea că a fost dată uitării- sau mai deloc- vamaioții au animat nu doar plaja- ci și aleile- care au părut adevărate furnicare.

Polițiștii și jandarmii au avut de lucru toată ziua- să umble printre turiști și să-i avertizeze că nu respectă restricțiile… Și pe plajă- agenții în uniformă au fost mereu cu ochii în patru!Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.