Ce parole își pun românii la conturile de internet și cât de ușor sunt de ghicitÎn ultimii trei ani, atacurile cibernetice s-au dublat, dar cu toate acestea oamenii continuă să-și securizeze conturile folosind parole cât mai banale, ușor de ghicit. Este unul dintre motivele pentru care mulți români se trezesc cu conturile de pe rețelele sociale furate. Iar de aici până la accesarea conturilor bancare nu mai e mult. Specialiștii trag un semnal de alarmă și le recomandă oamenilor să folosească metode suplimentare de securitate, cum ar fi autentificarea în doi pași care se poate activa ușor de pe orice platformă online.

 

Atacurile cibernetice au explodat în ultimii ani, iar asta poate fi și vina celor care nu își aleg corect parolele. Un studiu recent arată ca 15% dintre utilizatorii de internet își aleg parolele în funcție de numele animalelor de companie, 14 % folosesc chiar numele membrilor de familie, iar alții aleg să folosească numele echipei sportive preferate pentru a își securiza conturile.

Data nașterii celor apropiați este una dintre preferințele românilor, pe lângă alte idei mai puțin inspirate. Iată ce au declarat câteva persoane intervievate la întâmplare, pe stradă:

– Nu știu. Date de naștere, date importante din viața mea, ceva de genul, spune o tânără.

– Parola…o poreclă după numele meu, declară un bărbat.

– Și nu vă este teamă că este ușor de ghicit?

– Nu, că nu știe nimeni parola mea de când eram copil.

Alții în schimb, preferă parolele complicate.

– Eu fiind istoric, în general mă gândesc la denumiri din Egipt. Nu știu, combin niște nume de prințese din Egipt, o combinație din asta și atunci e mai greu de aflat, arată o doamnă.

– Mă gândesc la ceva profesional. Nu știu. Encefalopatie hepatică, îți spun una, declară un tânăr.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă metode alternative pentru protejarea conturilor.

„Chiar dacă ne reduce gradul de comoditate, trebuie să folosim parole unice pentru fiecare serviciu online și suficient de puternice pentru a nu putea fi ghicite. Ele nu trebuie să fie foarte complexe. Trebuie să respecte câteva reguli. Să folosească litere mari, câteva cifre sau un simbol. Toate serviciile online folosesc autentificare în doi pași. Asta înseamnă să intrăm în setările aplicației respective sau ale serviciului respectiv și să căutăm această opțiune. Ea poate veni prin SMS, prin mail sau prin aplicații dedicate ale telefonului mobil”, explică Silviu Stahie, analist în securitate cibernetică.

Un aspect relevant, poate, pentru educația informatică pe care o au românii este că 6% dintre cei care au răspuns în cadrul studiului mai sus menționat au recunoscut că folosesc chiar cuvântul „parolă” pentru a-și proteja conturile.

Editor : Luana PavalucaCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.