Iranul anunţă un schimb de prizonieri cu SUATeheranul şi Washingtonul au căzut de acord în ceea ce priveşte un schimb de prizonieri, concomitent cu deblocarea fondurilor iraniene din SUA, conform postului iranian de televiziune. În acelaşi timp, un cetăţean iraniano-britanic va fi eliberat „după plata unei datorii militare” pe care Marea Britanie o datorează Iranului, conform presei iraniene, informează Agerpres.

Cetăţeanul iraniano-britanic Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost astfel eliberat „în schimbul achitării de către Regatul Unit a datoriei sale în valoare de 400 de milioane de lire”, a declarat un oficial iranian citat de televiziunea de la Teheran.

Conform postului de televiziune libanez, pro-iranian, Al-Mayadeen, care citează surse iraniene neidentificate, Iranul va elibera patru americani acuzaţi de spionaj în schimbul eliberării a patru iranieni deţinuţi în SUA şi a deblocării sumei de 7 miliarde de dolari din fondurile iraniene îngheţate.

Reuters precizează că nici Casa Albă şi nici Departamentul de Stat al SUA nu au făcut vreun comentariu.

Iranul susţine că circa 20 de miliarde de dolari din veniturile sale din ţiţei au fost îngheţate în ţări precum Coreea de Sud, Irak şi China, după sancţiunile impuse de SUA în 2018, când fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional cu Iranul.

Anul trecut, într-un gest neaşteptat, Iranul a eliberat un militar american, deţinut de doi ani.

De asemenea, la sfârşitul lui 2019, SUA şi Iranul au procedat la un schimb de deţinuţi între iranianul Massoud Soleimani şi americanul Xiyue Wang, într-un rar gest de cooperare între cele două state. Xiyue Wang, cercetător la Universitatea Princeton, era încarcerat de trei ani în Iran, iar Massoud Solemani fusese arestat la Chicago în urmă cu peste un an. Schimbul a fost făcut în Elveţia. 

Editor : M.L.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.