Benjamin Netanyahu i-a propus funcţia de prim-ministru liderului dreptei radicale din IsraelBenjamin Netanyahu i-a oferit în premieră liderului dreptei radicale din Israel, Naftali Bennett, funcţia de prim-ministru. Netanyahu are până marţi seara termen să formeze o coaliţie pentru formarea unui guvern, informează Agerpres.

Partidul de dreapta condus de Netanyahu, Likud, a câştigat 30 din cele 120 de locuri din Knesset la alegerile parlamentare din 23 martie – patru la număr în mai puţin de doi ani – apoi a obţinut sprijinul partidelor ultraortodoxe şi al unei alianţe de extremă dreapta, dar fără a reuşi să adune până acum o majoritate de 61 de locuri.

Într-o încercare de a-l determina să i se alăture, el i-a propus lui Naftali Bennett, fostul său colaborator devenit preşedintele partidului dreptei radicale Yamina („Dreapta”, în ebraică), să asigure în premieră funcţia de prim-ministru timp de un an, într-un acord de rotaţie la putere, conform AFP.

Bennett a refuzat, cel puţin pentru moment, această ofertă.

Pentru a obţine majoritatea, Netanyahu trebuie să-şi ralieze partidele ultraortodoxe Yamina şi Sionismul religios, precum şi formaţiunea islamistă Raam.

Or, Bezalel Smotrich, liderul partidului de extremă dreapta Sionismul religios, refuză să se alăture unui guvern susţinut de islamişti, declarând luni că preferă să treacă în opoziţie.

Dacă Benjamin Netanyahu nu reuşeşte să formeze un guvern până marţi la ora 23:59 (20:59 GMT) sau nu obţine o prelungire de ultim minut, preşedintele israelian Reuven Rivlin va da altui ales mandatul de a încerca să formeze guvernul.

Editor : M.L.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.