Danemarca renunță la vaccinul anti-COVID de la Johnson & Johnson. Care e motivul
[ad_1]
Danemarca a anunțat luni că va abandona utilizarea vaccinului anti-coronavirus de la Johnson & Johnson din cauza posibilelor efecte secundare grave, în ciuda aprobării de către Agenția Europeană pentru medicamente și OMS.
In articol:
Danemarca a fost prima țară din Europa care a renunțat la vaccinul anti-Covid AstraZeneca, în luna aprilie, după ce a înrregistrat mai multe cazuri suspecte de tromboze urmate de decese sau afecțiuni
grave. Nu s-a putut stabili nicio legătură între problemele medicale și vaccin, dar decizia Danemarcei a fost considerată una preventivă.
Luni, 3 mai, autoritățile medicale de la Copenhaga au anunțat că iau o decizie similară în privința serului Johnson & Johnson.
Citeste si: Vești bune. O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech soseşte marţi în România
Ce a transmis Guvernul danez
„Autoritatea daneză pentru sănătate a ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului Covid-19 de la Johnson & Johnson nu depășesc riscul de a provoca un posibil efect advers la cei care primesc vaccinul”, a declarat luni autoritatea medicală daneză într-un comunicat citat de France24.
„Prin urmare, Autoritatea daneză pentru sănătate va continua programul național de vaccinare în masă împotriva Covid-19 fără vaccinul Covid-19 de la Johnson & Johnson”, au adăugat oficialii danezi.
Citeste si: Primul oraș din Europa care va începe vaccinarea femeilor însărcinate
Miscarea vine după ce luna trecută, țara nordică a încetat să mai utilizeze vaccinul AstraZeneca într-o potențială legătură cu o formă rară, dar gravă de cheag de sânge. Lansarea vaccinului Johnson & Johnson a fost, de asemenea, întârziată în alte părți ale Europei din cauza îngrijorărilor similare legate de coagulare, deși OMS și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au autorizat ambele vaccinuri.
Danemarca nu autorizase niciodată vaccinul, comercializat în Europa sub numele Janssen. Această decizie va încetini cu patru săptămâni actuala campanie de imunizare din țara nordică, unde epidemia este considerată „sub control” și unde majoritatea persoanelor expuse riscului și lucrătorii din domeniul sănătății au fost vaccinați.
Conform ultimului bilanț, 11,5% din cei 5,8 milioane de danezi sunt complet vaccinați și 23,4% au primit o primă doză de vaccin.
Citeste si: Veste bună despre vaccinul Johnson & Johnson
Primele semne de întrebare, în Statele Unite
SUA au anunțat cu două săptămâni în urmă că cercetează noi cazuri de efecte adverse grave, apărute la cei care s-au vaccinat cu serul Johnson & Johnson. Cazurile analizate sunt altele decât cele pentru care a suspendat temporar vaccinarea luna trecută.
”Suntem încurajaţi că nu a fost un număr copleşitor de cazuri, dar căutăm şi vedem ce se întâmplă”, a precizat directorul Centrului pentru Controlul şi
Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, în cadrul unui briefing de presă, luni 19 aprilie.
Rochelle Walensky a mai menționat că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA supraveghează baza de date a guvernului SUA în vederea rapoartelor suplimentare despre efectele adverse ale vaccinului.
Câte tranşe de vaccin Johnson&Johnson au ajuns în România
Miercuri, 28 aprilie, noi doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns în România. Mai exact 48.000 de doze, pentru a le fi administrate românilor. Marele avantaj al acestui ser este că se administrează într-o doză unică.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că în perioada următoare, 57.500 de doze de la producătorul Johnson&Johnson vor fi distribuite centrelor regionale de depozitare.
Conform sursei citate, în 14 aprilie a fost recepţionată prima tranşă, de 60.000 de doze, Janssen de la compania Johnson&Johnson.
Citeste si: VIDEO- Lumea revine la normalitate
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, reluată în SUA
Experții și medicii din cadrul autorităţii americane de sănătate au recomandat în 23 aprilie reluarea vaccinării cu serul Johnson & Johnson în SUA. Imunizarea cu acest vaccin a fost suspendată în 13 aprilie, în urma apariției unor cazuri de tromboză.
În SUA, vaccinul a fost administrat la 7,98 milioane de persoane. Potrivit datelor prezentate vineri 23 aprilie, din 3,99 milioane de femei vaccinate, 15 au dezvoltat cazuri severe de cheaguri de sânge şi trei au murit. 13 aveau sub 50 de ani, iar două, între 50 şi 64 de ani.
În raportul experților CDC, aceștia subliniază beneficiile vaccinului care se administrează într-o singură doză, poate fi depozitat în frigidere şi poate ajunge mai uşor la grupurile vulnerabile, în faţa riscurilor foarte rare de tromboză, care pot avea consecinţe neurologice devastatoare chiar şi atunci când nu sunt mortale.
[ad_2]
Citește mai mult..