Acuzaţii de otrăvire şi bătălii legale pentru succesiune între moştenitori, după moartea subită a reginei

[ad_1]

Acuzaţii de otrăvire în casa regală a poporului Zulu din Africa de Sud au fost lansate după moartea neaşteptată a reginei Shiyiwe Mantfombi Dlamini. Regina a murit la doar o lună după ce a preluat atribuţiile fostului ei soţ, Goodwill Zwelithini, care a murit la 72 de ani după ce suferise de diabet. Una dintre prinţesele Zulu, pretendentă la tronul regal, a negat zvonurile legate de presupusa otrăvire a reginei, informează BBC.

„Oamenii ne consideră nişte criminali”, a declarat pentru presa locală prinţesa Thembi, aflată în prezent înttr-o duşmănie de moarte cu prim-ministrul regal, prinţul Mangosuthu Buthelezi.

Buthelezi o urăşte pe prinţesa Thembi, pe care nu o consideră a fi de „viţă regală”. De cealaltă parte, Thembi suspectează că Buthelezi e cel care a răspândit în cetate zvonurile legate de otrăvirea reginei. Thembi şi fratele ei, prinţul Mbonisi sunt supăraţi pentru că nu au fost invitaţi la o importantă reuniune de familie, după moartea reginei.

Cum s-a ajuns aici? Curs rapid în explicarea legăturilor de sânge din familia regală Zulu

Poporul Zulu numără 11 milioane de persoane și reprezintă 18% din populația Africii de Sud. Printr-o clauză specială în constituţia ţării, Zulu sunt conduşi de un rege, al cărui rol este mai degrabă unul ceremonial. Până în luna martie 2020, poporul a fost condus de măreţul rege Goodwill Zwelithini, unul dintre cei mai cunoscuţi monarhi de pe continentul african, care a domnit vreme de 50 de ani peste poporul său.

Pe 12 martie, regele şi-a dat obştescul sfârşit după ce fusese internat într-un spital din provincia KwaZulu-Natal, unde era tratat pentru probleme legate de diabetul de care suferea.

Regele a lăsat în urma sa 6 soţii şi 28 de copii.

Regele poporului Zulu
Regele Goodwill Zwelithini al poporului Zulu (centru). Foto: Profimedia Images

După moartea sa, atribuţiile regale au fost preluate de către regina Mantfombi.

Explicaţia pentru care Mantfombi a urmat la tron: ea era singura din cele 6 soţii ale regelui care avea sânge albastru, deoarece fratele ei este Regele Mswati al III-elea al Eswatini (fostul Swaziland).

După doar o lună, regina Mantfombi a murit însă subit: ea fusese internată în spital săptămâna trecută şi, conform presei sud-africane, suferea de o boală rămasă până în acest moment necunoscută.

Regina Mantfombi avea opt copii, iar fiul ei cel mai mare, Prințul Misuzulu, era, până în acest moment, favorit la preluarea tronului.

Fosta regină Mantfombi a poporulu Zulu, în 2013
Regina Mantfombi, în 2013. Foto: Profimedia Images

Una din mizele ocupării tronului poporului Zulu: o indemnizaţie anuală de 5 milioane de dolari

La doar câteva zile după moartea reginei, fiicele din primul mariaj al regelui – prinţesa Ntandoyenkosi şi prinţesa Ntombizosuthu -au contestat testamentul regal şi au acuzat că semnătura fostului monarh ar fi fost falsificată.

Un expert grafolog a fost solicitat să autentifice semnătura regală.

Miza, în acest caz, este una strict financiară: cine ajunge pe tronul Zulu beneficiază, din partea statului sud-african, de o indemnizaţie anuală de aproape 5 milioane de dolari.

În plus, prima soţie regală, Sibongile Dlamini (mama prinţeselor de mai sus, care au contestat testamentul) doreşte să fie considerată singura „consoartă legală” şi apreciază că are dreptul la 50% din valoarea acestei indemnizaţii.

În schimb, prințul Mangosuthu Buthelezi, premierul regal, a apreciat drept „ruşinoasă” toată această dispută legală. Deşi a dat asigurări că „nu va exista un vid de putere în poporul Zulu”, e puţin probabil ca membrii familiei regale să ajungă, în curând, la o înţelegere unanim acceptată.

Editor : Mihnea Lazăr

[ad_2]

Citește mai mult..