Cetățenii sunt plătiți cu 25 de euro pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Țara care a luat decizia


Serbia a anunțat că își va plăti cetățenii cu câte 25 de euro, de fiecare, pentru a se vaccina. Anunțul a fost făcut de către preşedintele Aleksandăr Vucici.


In articol:


În Serbia cetățenii vor fi plătiți cu 25 de euro pentru a se imuniza împotriva coronavirus. Anunțul este valabil pentru cetăţenii sârbi vaccinaţi împotriva covid-19, cât şi pentru cei care se vaccinează până la sfârşitul lui mai. Inițiativa guvernamentală este prima de acest fel, din lume.

Citeste si: Medicii de familie încep marți, 4 mai, vaccinarea în cabinetele proprii

Serbia se numără printre ţările din Europa în

care vaccinarea populaţiei este una dintre cele mai avansate. 1,3 dintre cei şapte milionae de locuitori s-au vaccinat cu ambele doze de vaccin împotriva covid-19. Prin cei 25 de euro dați cetățenilor, guvernul vrea să relanseze campania de vaccinare, în contextul în care interesul publicului a scăzut. „Toţi cei care au fost vaccinaţi cu una sau ambele doze de vaccin şi toţi care se vor vaccina cal puţin cu o doză până la 31 mai vor primi 3.000
de dinari (25 euro)”,
a anunţat Aleksandăr Vucici la un post local de televiziune.

Citeste si: OMS a validat vaccinul împotriva COVID-19 produs de Moderna

Ce a transmis președintele sârb Aleksandăr Vucici

Şeful statului sârb şi-a exprimat speranţa ca aproximativ trei milioane de persoane să se vaccineze până la sfârşitul lui mai cu cel puţin o doză de vaccin.

Citeste si: Când ajunge Europa la „imunitatea de turmă”. Vestea-surpriză de la șeful BioNTech

Țara balcanică a achiziționat milioane de doze de vaccin anticovid, atât de la laboratoare occidentale, cât şi de la concurenţa rusă şi chineză. La sfârşitul lunii martie, autorităţile sârbe au invitat timp de mai multe zile cetăţeni ai unor ţări din regiune să vină în Serbia să se vaccineze.

Guvernul sârb a anunțat că prin această modalitate dorește să recompenseze oamenii care au dat dovadă de responsabilitate. Aleksandăr Vucici a anunţat totodată că angajaţii sectorului public care nu au fost vaccinaţi nu vor mai putea primi indemnizaţii pe timpul concediului de sănătate, dacă s-au îmbolnăvit de covid-19. „Nu am văzut vreodată în literatura medicală ca cineva să fie plătit pentru a se vaccina împotriva covid-19”, declară pentru AFP epidemiologul sârb Zoran Radovanovic.

Vucici a adăugat: „Am putea să fim primii nu doar în Europa, ci în lume”.

Citeste si: Ce s-ar putea întâmpla din toamnă cu studenții nevaccinați? Ministrul Educației, anunț despre desfășurarea cursurilor și acordarea locurilor de cazare în cămine

Vaccinarea anti coronavirus continuă în Serbia.[Sursa foto: PixaBay]

În alte ţări, societăţi au propus angajaţilor avantaje în cazul în care acceptă să se vaccineze împotriva covid-19.

Doctorul Zoran Radovanovic consideră însă că incitarea la vaccinare cu ajutorul banilor poate fi o armă cu dublu tăiş.

„Asta îi va determina pe unii care trăiesc într-o sărăcie extremă se se vaccineze, dar va provoca rezistenţa altora”, avertizează el.

Doctorul a încheiat prin a spune: „Logica este următoarea: dacă statul mă plăteşte să fac ceva şi îmi spune că este pentru binele meu, atunci e ceva putred”.

Citeste si: Femeile gravide se pot vaccina împotriva Covid-19. Ce recomandă specialiștii în sănătateCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.