Duminica Tomii 2021. Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Ce se face în această zi

[ad_1]

Duminica Tomii 2021. În prima duminică de după Paște este sărbătorită în calendarul ortodox Duminica Tomii. Iată mai jos ce semnificație are această mare sărbătoare.


In articol:


Duminica Tomii 2021 se sărbătorește în prima duminică după Paște. Anul acesta pică pe data de 9 mai 2021. Există o mulțime de obiceiuri și tradiții legate de această sărbătoare.

Ce semnifică Duminica Tomii

Duminica Tomii este închinată sufletelor morților în calendarul popular. În Banat, conform tradiției, femeile dau pomeni pe ape curate, curgătoare pentru sufletele celor morți. Se vopsesc și ouă în preajma acestei sărbători.

Duminica Tomii 2021. Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Ce se face în această zi

Citeste si: Constantin și Elena 2021. Când pică anul acesta în calendarul ortodox

Copiii adună ramuri de alun sau de salcie și împletesc coșulețe.
La biserică, după slujba Utreniei, ouăle și colacii vor fi sfințiți de preoți.

Ce nu se face în Duminica Tomii

În Duminica Tomii, nu se fac treburi pein casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

Citeste si: Mesaje de Constantin și Elena 2021. Urări originale pentru sărbătoriții zilei

Rugăciune de Duminica Tomii

„Apostole Sfinte Toma, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Duminica Tomii 2021. Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Ce se face în această zi

Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeu Cuvântul, Cel Ce S-a arătat pe pământ cu Chipul precum suntem noi, pe Care L-ai văzut, mărite, ale Cărui mâini şi coasta cu palma le-ai pipăit, roagă-L să mântuiască pe robii săi.

Ştiutorul celor ascunse şi Cel Ce cercetează rărunchii şi ispiteşte inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeieştii Sale arătări şi mărturisitor şi Dumnezeiesc Apostol.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 2021. Rugăciunea puternică pe care să o rostești în această zi de mare sărbătoare

Râu de ape Tainice te-ai ară¬tat, Apostole Toma, care adăpi faţa pământului şi adunarea Bisericii, cu curgerile cunoştinţei de Dumnezeu; şi cu repejunea Duhului ai gonit înşelăciunea mulţimii zeilor.

Pierzătoare fiind a morţii şi a stricăciunii, pe Hristos, Izvorul Nestricăciunii, ai născut, de Dumnezeu Născătoare, Prealăudată, pe Cel Ce a împodobit cu harul nemuririi firea omenească, Ceea ce eşti cu totul fără prihană.

Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără-tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

[ad_2]

Citește mai mult..