Soluţii pentru turism în sezonul estival. Unde plănuiesc românii să călătorească în această varăPlanificarea unei vacanţe devine o misiune tot mai grea, în condițiile în care regulile de călătorie se schimbă des din cauza pandemiei. Mulţi români preferă să îşi petreacă zilele de concediu în ţară, pentru a nu trece prin foarte multe formalităţi. Pe de altă parte, agențiile de turism cer schimbarea criteriilor pentru așa numita listă galbenă, unde sunt țările din care, la întoarcere, românii trebuie să stea în carantină, dacă nu sunt vaccinați.

Cei mai mulţi români se gândesc la relaxare, tot în țară.

-Doar Dunăre și puțin la mare.
-În România, nu plecați în străinătate?
-Am vrea și în Grecia, dar în septembrie. Așteptăm și vedem. Dacă se poate, mergem.

-După un an, doi fără concediu, aș vrea să plec la munte. În România.
-De ce nu în străinătate?
-Deoarce mi se pare destul de complicat, ba cu testări care sunt destul de scumpe. Vaccinat sunt, dar nu știu ce se folosește acum, un așa-zis pasaport.

-Așteptăm să vină fiica, sunt legată de ea și în dependență de când se întoarce.

-În ce țară ați călători?
-În Grecia. Condiții, prețuri, curățenie.

70% dintre angajaţii hotelurilor şi restaurantelor preconizează să fie vaccinaţi până în luna iunie. Nu se știe însă cum se va verifica dacă au fost imunizați sau nu clienții.

Călin Ile, preşedintele Federaţiei Hoteliere: Cel mai simplu lucru ar fi să existe, ca în Europa, scanarea unei aplicații digitale, a unui certificat digital care să certifice imunizarea sau testarea turistului. Și premierul a spus că, pe măsură ce vaccinarea crește, se va renunța la mască, e normal ca pe plajă să se renunțe la mască, pe plajă și mai ales în apă. În general, hotelierii au investit destul de mult în protocoale sanitare și le vor respecta și în această vară, cu siguranță.

Cei care se întorc din Bulgaria, Grecia sau Turcia trebuie să stea în carantină, dacă nu sunt vaccinaţi. Asociaţia Agenţiilor de Turism a trimis o scrisoare prim-ministrului, în care i-au cerut aplicarea unei modalităţi noi de analiză epidemiologică.

Dumitru Luca – preşedinte ANAT: Propunerea pe care am înaintat-o este să stabilim un indice fix de raportare, în Portugalia acel indice este 500. Este vorba de numărul de cazuri pozitive raportat la populație.

Alin Burcea – vicepreşedinte ANAT: Ne aliniem și noi la țările europene care nu au această listă galbenă. Indicele nostru epidemiologic se calculează altfel, este 128, adica foarte puțin. Țările europene nu merg la o analiză sau la o raportare în funcție de ele, ci în funcție de acest indice. Pentru cei care vin din țări cu un indice mai mare, să se organizeze testarea la aeroport.

În vacanţa de Paşte, hotelurile au fost ocupate la 50 la sută.din capacitate. Românii care au mers în străinătate au preferat destianții din Egipt, precum Hughada, Sharm el Sheikh sau Marsa Alam.

Editor : A.P.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.