Ce se întâmplă cu racordarea la gaze și energie care este gratuită acum


Legislația care prevede gratuitatea racordării pentru orice consumator, intrată recent în vigoare, va fi schimbată, a declarat în cadrul unei emisiuni TV ministrul Energiei, Virgil Popescu.


In articol:


Virgil Popescu susține că a apărut un interes pe racordări de energie electrică pe putere mult mai mare decât consumă o unitate locativă, iar distribuitorii de energie electrică și gaze au ajuns în fața unui blocaj pentru că nu pot onora aceste cereri.

Racordarea la gaze și energie nu va mai fi gratuită

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat faptul ă racordarea la gaze și energie nu va mai fi gratuită pentru toată lumea, acesta explicând că imediat după ce a intrat în vigoare noua legislație care prevede gratuitatea racordării pentru orice consumator, distribuitorii de energie electrică și gaze au fost asaltați de cereri pe care nu le pot onora, mai ales că lucrările ar urma să fie suportate, într-o primă fază, de aceștia.

Citeste si: Pericol. Centrala nucleară de la Cernobîl, din nou activă. Reacția autorităților din România

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a mai precizat în cadrul emisiunii TV că s-a ajuns la această situație după ce, înainte de alegerile parlamentare de anul trecut, a fost aprobată „ușor populist” în Parlament această așa-zisă racordare gratuită pentru toți consumatorii.

„Nu s-a luat în calcul că racordare gratuită cu recuperare în 5 ani din tariful de distribuție înseamnă creșterea tarifului de distribuție.

Practic, este greșit să spui racordare gratuită. Pentru fiecare racord făcut plătim toți. Distribuitorul face pe banii lui, dar apoi recuperează prin tariful de distribuție.”, a declarat ministrul.

Ministrul a precizat că la o examinare mai amănunțită a pieței, a ajuns la concluzia că pe lângă acest blocaj, că nu sunt firme care să facă rapid toate aceste racorduri, există și riscul creșterii tarifului de distribuție.

Energie electrică[Sursa foto: PixaBay]

”Vrem să găsim o soluție să mergem în Parlament și să o aprobăm prin Parlament, nu prin OUG.”

Citeste si: Decizii importante luate azi de BNR

”A apărut brusc un interes pe racordări de energie electrică”

Virgil Popescu a spus că au crescut brusc racordările de energie electrică, încă pe o putere mult mai mare decâ ar consuma în mod normal o unitate locativă.

”Am mai observat că a apărut brusc un interes pe racordări de energie electrică, pe putere mult mai mare decât consumă acea unitate locativă.

De exemplu racordare la 2,5 km a unui imobil izolat. Acei 2,5 km vor fi plătiți de toți.”

Totodată, Ministrul Energiei se gândește la variante diverse pentru a suporta costul unui racord standard și tot ce vrei în plus față de el să poată fi făcut contra unui cost.

 Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.