Situația se deteriorează în IsraelOstilitățile intense între Israel și militanții palestinieni nu dau semne se ameliorare – după un bombardament masiv asupra Israelului din partea Hamas, militari israelieni au fost defășurați la granița cu Fâșia Gaza, relatează BBC.

Israelul trimite întăriri la granița sa cu Fâșia Gaza – 3.000 de rezerviști urmează să fie desfășurați. Au existat, de asemenea, informații conform cărora Israelul se pregătește de o operațiune similară incursiunilor din 2014 și 2008-2009.

„Avem trupe care sunt desfășurate spre graniță. Este vorba de o mișcare de pregătire”, a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre Israeliene, Jonathan Conricus.

Conricus a precizat că 3.000 de rezerviști au fost convcați, iar oficialilor militari de la granița li s-a cerut de către guvern să se pregătească pentru „orice eventualitate și pentru o escaladare a conflictului”.

Conricus a precizat direct că trupele desfășurate se pregătesc de luptă – „Am intrat acolo în procedura de bătălie. Ne pregătim de luptă, asta facem”, a spus el. „Dar asta nu va fi primul lucru pe care îl vom face neapărat mâine dimineață – ne concentrăm pe diminuarea capacităților militare ale dușmanilor noștri”, a adăugat Conricus.

Conflictul, din ce în ce mai intens: „În orice moment, casa îți poate deveni mormânt”

Militanții Hamas au lansat, joi, zeci de rachete spre Israel, ca răspuns la bombardamentele israeliene, iar situația s-a degradat atât de mult încât ONU a avertizat cu privire la eruperea unui război pe scară largă.

De atunci, 70 de oameni au murit în Gaza și 7 în Israel.

Escaladarea conflictului armat a dus și la accentuarea violențelor de stradă între evrei și arabii israelieni, iar incidentele sunt filmate și publicate pe rețelele sociale.

Un bărbat evreu din Acra se află în stare gravă după ce ar fi fost atacat de protestatari arabi. Polițiștii spun că persoanele care l-au atacat erau înarmate cu bețe și pietre, iar imaginile i-ar arăta în timp ce îl aleargă și îl pun la pământ pe bărbat, după care îl bat în timp ce încearcă să se protejeze cu mâinile.

Arabii israelieni protestează în mai multe orașe, printre care și Ierusalim, Haifa, Tamra și Lod. În ultimul, guvernul a impus stare de urgență după violențele de marți.

Arabii formează 21% din populația Israelului, aproximativ 2 milioane de oameni.

Nadia Sheikh Ahmed, care locuiește în Fâșia Gaza împreună cu cei cinci copii ai săi, a declarat pentru BBC, că situația este „terifiantă„Nu putem dormi, nu ne putem calma copiii, nu putem să avem siguranță în propria casă. În Fâșia Gaza, senzația de siguranță pe care ți-o dă propria locuință nu există. În orice moment, casa îți poate deveni mormânt”, a spus ea.

Situaţia din Ierusalimul de Est s-a agravat la finalul săptămânii trecute, 600 de palestinieni fiind răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene începând de vineri seară, în apropierea Porţii Damascului, una dintre intrările în Oraşul Vechi, şi în zona Esplanadei Moscheilor.

Tensiunile s-au manifestat de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.

Editor : Adrian DumitruCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.