Primarul Budapestei, unul dintre cei mai puternici rivali ai lui Viktor Orban, și-a anunțat candidatura pentru funcția de premierPrimarul Budapestei, Gergely Karacsony, va candida pentru funcția de prim-ministru al Ungariei, devenind primul rival important al actualului premier, Viktor Orban, care conduce țara din 2010, relatează Bloomberg.

Karacsony, care și-a anunțat candidatura sâmbătă, va trebui să câștige alegerile preliminare pe care partidele de opoziție le organizează împreună. Partidele de opoziție au decis, anterior, că vor face front comun împotriva lui Orban și Fidesz, într-o încercare de a câștiga puterea.

Orban și partidul său și-au consolidat puterea în Ungaria la un nivel fără precedent pentru o țară din Uniunea Europeană. Viktor Orban și-a extins influența în media, în justiție și în educație, iar în ultimii ani s-a aflat într-o opoziție din ce în ce mai deschisă față de Uniunea Europeană care a încercat să-l tragă la răspundere pentru derapajele anti-democratice și pentru erodarea statului de drept.

Sondajele recente arată că opoziția și Fidesz se află aproape la egalitate în competiția electorală – alegerile urmează să aibă loc în martie sau aprilie 2022.

Karacsony, un politolog în vârstă de 45 de ani, a devenit principalul lider al opoziției după ce a reușit să câștige alegerile pentru primăria capitalei ungare, cea mai mare lovitură dată regimului Orban până acum.

Dacă va câștiga lupta pentru conducerea opoziției ungare, Karacsony va avea o luptă grea de dus împotriva lui Orban, care deține cel mai puternic sistem de propagandă din Europa, dar și resurse guvernamentale și controlează instituții-cheie din statul ungar.

Editor : Adrian DumitruCitește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.