Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, explicații în Parlament despre numărul real al deceselor COVID-19Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, participa, luni, începând cu ora 16,00, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, pentru a prezenta raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19. Ministrul a fost chemat în Parlament de PSD, care acuză ascunderea cifrelor reale legate de efectele pandemiei de coronavirus.


In articol:


Scandalul declanșat de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la numărul real de decese asociate COVID în România nu s-a stins nici până acum.

Noul ministru a prezentat săptămâna trecută raportul referitor la decesele din pandemie și a anunțat că sunt diferențe de până la 500 de decese COVID pe spital raportate între cele două platforme. De asemenea, cifrele referitoare la numărul morților COVID de anul trecut diferă foarte mult în funcție de sursa de raportare. 

Premierul Florin Cîţu a insistat ca raportul deceselor din cauza COVID-19 să fie clarificat și i-a cerut ministrului Sănătății să-l facă public raportul pentru a nu mai exista dubii în acest caz.
La scurt timp după aceasta, raportul complet a apărut pe site-ul Ministerului Sănătății.

Citeste si: Veste bună: Noi vaccinuri Pfizer BioNTech ajung luni în România

Decesele persoanelor cu COVID-19 raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidenţele Institutului Naţional de Statistică, relevă raportul comisiei. Potrivit acestuia, dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine „confuzii, implică eforturi adiţionale” de validare a datelor şi „consum de resurse”.

Șeful PSD: „Românii au dreptul să știe adevărul”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercurea trecută că   ministrul Sănătății se va prezenta luni, 17 mai, în Parlament  ca să prezinte raportul preliminar privind decesele de COVID-19.

Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!„, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa

de  Facebook . 

Liderul PSD este nemulțumit de faptul că majoritatea din Parlament  a respins înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind pandemia, dar măcar aflarea adevărului despre numărul real de decese cauzate de pandemie se poate face, potrivit PSD. „Au datoria morală să ofere răspunsuri, iar vinovații trebuie să plătească!”, a mai precizat Ciolacu.

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore?


Premierul Florin Cîțu: Diferențe pot să existe în toate țările UE

Premierul a menționat că aceste diferenţe cu privire la raportarea deceselor pot exista în toate ţările UE, și nu doar în România. Acesta a mai adăugat că totul poate fi îmbunătățit, însă pentru acest lucru informațiile trebuie să fie destul de clar.

„Ce a spus şi doamna ministru- sunt mai multe baze de date.

Eu m-am uitat întâi în INS şi pe urmă în platforma Corona Forms, ceea ce folosim noi Corona Forms este o compatibilitate de 96%. Cam aşa arată lucrurile, dar aşa cum a spus doamna ministru vom mai cere detalii în perioada următoare şi vom vedea dacă trebuie să îmbunătăţim.
Până la urmă şi modul de calcul sau formulele de calcul, ştiţi foarte bine că a fost o idee să ai focare scoase, le-am introdus. Totul poate fi îmbunătăţit, dacă se poate îmbunătăţi, dar ca să îmbunătăţeşti o raportare statistică trebuie să ai toate informaţiile foarte clare”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Prim-ministru a mai subliniat faptul că astfel de diferenţe în raprotul deceselor pot fi în toate statele UE, nu doar în România, adăugând că platformele utilizate sau modelele de raportare sunt diferite.

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore?

Ministrul Sănătății: Să nu politizăm pandemia de coronavirus 

Joia trecută, ministrul Sănătăţii a anunţat că va prezenta în Parlament raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, menţionând că este „un act de transparenţă şi de responsabilitate”.

„Cred că această solicitare a Parlamentului este bine-venită, este un act de transparenţă şi de responsabilitate acela de a prezenta datele, pe care vi le-am furnizat şi dumneavoastră, în faţa celor aleşi. Voi merge”, a precizat ministrul.

Ioana Mihăilă a adăugat că tot un act de responsabilitate este şi acela ca parlamentarii să „nu politizeze” niciun aspect al evoluţiei pandemiei de COVID-19.

„Dar, de asemenea, este un act de responsabilitate a celor aleşi să nu politizeze niciun aspect al evoluţiei pandemiei”, a susţinut ministrul Sănătăţii.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.