Senatul a respins proiectul de lege care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare


Senatul a respins luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege al USR PLUS pentru completarea legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În proiect era vorba despre o zi liberă la cerere pentru persoanele care se vaccinează împotriva coronavirus.


In articol:


Senatul a respins proiectul de lege al USR PLUS privind acordarea unei zile libere pentru vaccinare. Propunerea de lege nu a întrunit cele 69 de voturi necesare adoptării. Au fost 64 de voturi „pentru”, 60 de voturi „împotrivă” şi patru abţineri.

Ludovic Orban a transmis că Partidul Național Liberal nu are nicio obligaţie să susţină proiectul de lege al USR PLUS.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că partenerii de coaliţie nu au discutat cu PNL în acest sens şi nici la nivelul Guvernului. Din punctul său de vedere, iniţiativa legislativă excede cadrul de vaccinare stabilit la nivel guvernamental, a mai precizat liderul liberalilor.

Citeste si: Ce restricții sunt impuse premierului prin noul acord de guvernare- DOCUMENT

Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele
pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul.

„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, conform iniţiativei de lege.

Citeste si: Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind pensiile publice

Proiect de lege respins în Parlament

În proiect era vorba de posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept este acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Citeste si: Iohannis a promulgat legea prin care activitatea consulară va fi evaluată pe baza sugestiilor cetăţenilor

Proiectul de lege al USR PLUS.[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său.

Citeste si: S-au impus NOI RESTRICȚII! Anunt de ultima ora despre noul acord de guvernare!

„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea

copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, una dintre iniţiatoarele proiectului.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.