România va primi 1,95 de miliarde de euro de la UE prin Fondul pentru Tranziția Justă. Virgil Popescu anunță cui vor fi alocați banii


România va primi 1,95 miliarde de euro după ce Parlamentul European a aprobat Fondul pentru Tranziție Justă, iar ministrul energiei, Virgil Popescu, a anunțat că banii vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe oamenii din Valea Jiului, Oltenia și Galați.

Banii din Fondul de Tranzitie Justă trebuie folosiți pentru rezolvarea provocărilor din domeniul social, economic și de mediu, pentru lucrătorii afectați de închiderea industriei miniere și a industriei cu consum mare de energie.

Eurodeputatul PSD Dan Nica subliniază că cei 1,95 de miliarde de euro ce îi revin României pentru tranziția energetică reprezintă 11,12% din totalul Fondului, care se ridică la 17,5 miliarde euro.

„Avem a treia mare alocare ca stat. România va beneficia de 1,11 miliarde până în 2026 și alți 834 milioane euro pentru întreaga perioadă financiară 2021-2027. Așadar, trebuie pregătite și adoptate urgent planurile teritoriale pentru o tranziție justă”, a declarat social-democratul. „Am obținut tot ceea ce se putea ca suport financiar de la Bruxelles. Mingea e în terenul Guvernului, pentru a pregăti economia pentru impactul social, ocupațional, economic și de mediu al tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, cu obiectivele deja asumate la nivel național și european, pentru 2030, respectiv 2050”, a mai spus Dan Nica, citat de Mediafax.

El precizează că printre cele 15 măsuri sprijinite de Fondul pentru Tranziție Justă se numără: investiții productive în IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi și întreprinderi noi, care să conducă la diversificarea economică, modernizarea și reconversie; investiții în crearea de noi firme, inclusiv incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, care conduc la crearea de locuri de muncă; investiții în utilizarea tehnologiei, precum și în sisteme și infrastructuri pentru energie curată la prețuri accesibile, inclusiv tehnologii de stocare a energiei; investiții în mobilitate locală inteligentă și durabilă, inclusiv în decarbonizarea sectorul transporturilor și infrastructura acestuia la nivel local.

Liderul europarlamentarilor PSD reamintește că tranziția energetică va necesita investiții anuale în infrastructură cuprinse între 520 și 575 de miliarde euro, în UE.

Virgil Popescu: Bani din Fondul pentru Tranziție Justă pentru locuitorii din Valea Jiului, Galați

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că banii care îi vor reveni României din Fondul pentru Tranziție Justă, 1,95 de miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a-i ajuta pe oamenii din Valea Jiului, Oltenia sau Galați.

„Aceste fonduri vor fi folosite pentru a asigura tranziția spre o economie verde, în mod special pentru regiunile cele mai dependente de o economie bazată pe emisii de carbon. Vom folosi acești bani pentru a-i ajuta pe locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați s.a.m.d”, a anunțat pe Facebook ministrul Energiei.

Acesta a spus că a avut mai multe discuții pe marginea acestor proiecte cu Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru a veni cu cele mai bune soluții.Citește mai mult..

Get real time updates directly on you device, subscribe now.